Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Hősökről beszélek

Hősökről beszélek - Illyés Gyula - Régikönyvek
Hősökről beszélek - Régikönyvek Hősökről beszélek - Régikönyvek
(0 vélemény)

Ez a költemény - magam is most látom - igazából preludium; egy későbbi mű előjátéka és magva. Megírásakor Magyarországon nem jelenhetett meg, a magvat magamba kellett temetnem. E visszafojtás nélkül a Puszták Népe tán sohasem kívánkozik napvilágra. Hálából és kegyes emlékként bocsátom most közre. A költemény annak idején Erdélyben is nevem nélkül jelent meg, Gaál Gábor baráti gondozásában, de sajnos oly hirtelenében, hogy nem volt módom az odakerült első fogalmazáson az akkor már meglévő néhány javítást és bővítést elvégezni. Ezeket - néhány újabbal is megtoldva - most kapja az olvasó. S még egy személyes mondandó. 1932 nyarán küzdő s még mindig kezdő költőként kéthetes hivatali szabadságomat Babits Mihály vendégszerető házában töltöttem. Délelőtti pihenésül mindketten a verset választottuk. Az esztergomi tágegű kert alsó sarkában ő egy-egy középkori latin himnusz fordítását rótt, a felsőben én e költemény szakaszait. Délben kicseréltük az eredményt. Ellentétesebb anyag ritkán került egymás mellé azon az asztalon, ahogy ellentétesebb multú és célú író sem az asztal mellett. Még sok egyesített bennünket. Nemcsak vers szeretete. Nemcsak az - a szorosabb kapocs - hogy földik voltunk s ismerős világról beszéltem. Épp a végletek közeledtek egymáshoz bennünk? Babits Mihály a tiszta humanizmus megtestesítője, aki mindent az eszmék legtisztább magaslatára tudott emelni, érdeklődve figyelte kísérletem alakulását; ő a táblabíró fia és neveltje - szinte támogatta az én merész igazságomat, elképzelem, hogy épp a merészsége miatt. Naponta megújuló biztatása nélkül tán sohasem készül el ez a költemény. Hitte, hogy végeredményben az igazságot - az ő Igazságát is - szolgálja s őszintén elcsodálkozott, amikor értesült. hogy a Nyugatban nem jelenhet meg. Ezért is ajánlom ezt a verset, most, amikor végül megjelenhet, életem egy lezárult korszakára emlékezve. Babits Mihály emlékének

Kiadás éve:
1945
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pátria nyomda
Kötés típusa:
kemény papírkötés, kiadói borítóban
Terjedelem:
47 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 21.00cm
Súly:
0.10kg
Kategória:

Illyés Gyula

1902 - 1983
Illyés Gyula (eredetileg, 1933-ig Illés Gyula; Sárszentlőrinc-Felsőrácegrespuszta, 1902. november 2. – Budapest, 1983. április 15.) háromszoros Kossuth-díjas magyar költő, író, drámaíró, műfordító, lapszerkesztő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A Digitális Irodalmi Akadémia megalakulásától annak posztumusz tagja.

Illyés Gyula  további könyvei

akár 20%
Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft
10%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1971
Antikvár könyv
800 Ft 720 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...