Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Ideológia és kultúra a hetvenes években

Ideológia és kultúra a hetvenes években - Hermann István - Régikönyvek
Ideológia és kultúra a hetvenes években - Régikönyvek Ideológia és kultúra a hetvenes években - Régikönyvek
(0 vélemény)

Ez a könyv egy trilógia foyltatása. Általa a trilógia tetralógiává alakul. Az első kötet, A polgári dekadencia problémái (Kossth Könyvkiadó 1967.) a későpolgári társadalom belső elelntmondásait mutatta be, s a luxusban val elidegenülés és a manipuláció jelenségét elemezte; a szocialista kultúra problémái pedig (Kossuth Könyvkidaó 1970.) a totalitás kategóriájának szerepét tárgyalta a marxizmus elméletében, és azt igyekezett megmagyarázni, milyen okok következtében jött létre a dogmatizmusk orának objektiíve nem szükségszerű torzulásrendszere. Világos volt azonban az is, hogy a szerzőnek egybe kell vetnie ezek után a szocializmus és kapitalizmus minden kultúráját, hiszen a nézetek ütköztetése nélkül ez a két könyv csupán részlegesen győzheti meg az olvasókat. Így született meg A mai kultúra problémái című kötetem (Kossuth Könyvkiadó 1974), melynek 1971-72-ben írt bevezető sorai így hangzottak: "Lenyűgöző történelmi változások közepette és egy új problematika küszöbén íródott ez a könyv. A politikai, kulturális és ideológiai sorok és sorsok átrendeződnek világszerte. Ennek még legfeljebb csak körvonalai, elvont perspektívái látszanak. Így a könyv maga - terjedelme ellenére is - psuztán első kísérlet arra, hogy az olvasó közönség tudatában nyilván már érlelődő felismerések részben és első megfogalmazásban hangot kapjanak." Akkoriban a közvélemény ugyan érzékelte, de még nem vált politikai felismeréssé az, hogy a hetvenes évek folyamán a sorok teljesen átrendeződnek. Amint az előző könyvek - s ez egyáltalán nem jelent különös teljesítményt - számos, később nagyobb jelentőségűvé vűáló jelenséget és problémát felvetettek, úgy A mai kultúra problémái című munkám néhány helytállónak bizonyult megfigyelése bátorítást adott a következő kötet megírásához is. A jelen könyvet, különösen a kapitalizmussal foglalkozó részét már évekkel ezelőtt kezdtem írni. Többek között kitértem arra is, hogy a polgári manipuláció, illetve az american way of life, tehát az amerikai életstílus elleni felháborodás spontán módon növekszik a világ különböző részein.

Borító tervezők:
Schubert Péter
Kiadó:
Kossuth Könyvkiadó
Kiadás éve:
1982
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
ISBN:
9630919141
Kötés típusa:
kemény papírkötés, kiadói borítóban
Terjedelem:
343 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Bevezetés 5
I. A társadalmi lény 11
II. A munka és a differenciált munka 36

A POLGÁRI VILÁG KULTÚRÁJA 59

III. A krízis előkészítése 61
IV. Egy iskola megsemmisítése 86
V. Az új korszak politikai előkészítése 108

ELMÉLETI KÉRDÉSEK 135

VI. A következtetés zavara 137
VII. A közvetlen apologetika újra feltámad 154
VIII. A krízistudat kulturális következményei 167
IX. A realista tendenciák a polgári művészetben 195
X. Az irracionalizmus újabb hulláma 209
XI. Szcientizmus a hetvenes években 229

SZOCIALIZMUS ÉS KULTÚRA 243

I. A kultúra jelentősége a szocializmus intenzív szakaszában 245
II. A szocialista társadalmi viszonyok ellentmondásai 257
III. A marxizmus reneszánsza 277
IV. Egy hagyaték értékeléséhez 288
V. A kulturális élet ellentmondásai 299
VI. A perspektíva új megfogalmazásban 311
VII. A szükségletek fejlődése és a kultúra 325
VIII. A szocialista munka a világgazdaságban 333

Hermann István

1925 - 1986
Hermann István (Budapest, 1925. október 10. – Budapest, 1986. szeptember 12.) magyar filozófus, esztéta, kritikus, pedagógus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja (levelező: 1976, rendes: 1985). Első felesége Heller Ágnes volt.

Hermann István  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 050 Ft
legjobb ár
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 300 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...