Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Iliász

Iliász - Homérosz - Régikönyvek
Iliász - Régikönyvek Iliász - Régikönyvek Iliász - Régikönyvek
(0 vélemény)

Devecseri Gábor, a rövid idő alatt klasszikussá vált magyar Homérosz-fordítás költője mondja az Íliászról: "Hullámzik a Homérosz-kép. Élt-e; egy ember volt-e vagy kettő? Vagy kettőnél is több? Korának képe is hullámzik. S a mű keletkezésének körülményei is. S közben: szilárdan áll, vagy inkább azt modhatnók, győzedelmes nyugalommal úszik mind e nyughatatlan hullámzás tetején maga a történet. S a szöveg -úgy, ahogyan ránk maradt, betoldás, nem-betoldásaival együtt. S jellemei, alakjai...Mennyi arc! És milyen gyöngéd-kérlelhetetlen következetesség ebben az arc-rengetegben jellem-erdőben, ember-tárban!...S az Íliászban ez mind az egy Akhilleusz köré csoportosul. Úgy áll ott Akhilleusz az Íliász elképzelt középpontjában, mint a szép apuliai amphora-kép valóságos közepén. Ezen a képen trójai foglyokat áldoz Patroklosz halotti máglyáján; - kiengesztelhetetlen és kegyetlen-, mint a későbbi római költő, Horatius jellemezte, de nemcsak kiengesztelhetetlen és kegyetlen, hanem ennek ellenére, sőt ezen belül valami más is. Mi? Emberi. Mert körülötte ott van kegyetlenségének indoklása. Íme: a sértés, barátja halála, s ezt megelőzően s ezt követően egyaránt: rövidéletűségének tudata, Az első nagy sértődés és harag. Rövid életű, mint mi mindnyájan. Az aggastyán is. Matuzsálem is. Az sem él eleget, az sem lát eleget a létezés gyönyörű csodájából..."

Sorozatcím:
Bibliotheca Classica
Fordítók:
Devecseri Gábor
Borító tervezők:
Szántó Tibor
Kiadó:
Magyar Helikon
Kiadás éve:
1972
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
Nyomtatott példányszám:
15.500 darab
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
496
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Kategória:

Homérosz

Homérosz (görögül Ὅμηρος, latinul Homeros, Homerus, régiesen Homér; i. e. 8. század?) görög költő. A Homérosz nevét viselő két nagy költemény, az Iliasz és az Odüsszeia az i. e. 8. századból való. Arról, hogy e két mű valóban Homérosz nevű költőtől származik-e, vagy hogy élt-e egyáltalán Homérosz – akit a monda vaknak hisz és akinek bölcsőjéért már az ókorban is hét város versengett – több mint másfél évszázada vitatkoznak a tudósok.

Homérosz  további könyvei

akár 40%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 600 Ft
10%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1972
Antikvár könyv
800 Ft 720 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...