Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Ipari épülettervezés - Gépgyárak

Ipari épülettervezés - Gépgyárak - Biró Márton, Intődy Zoltán, Markovics Szilárd, Plesz Antal, Südi Ernő, Tattay György - Régikönyvek
Ipari épülettervezés - Gépgyárak - Régikönyvek Ipari épülettervezés - Gépgyárak - Régikönyvek
(0 vélemény)

A műszaki világirodalom nagyszámban tud felmutatni a tervezés javítását, könnyítését, gyorsítását célzó szakkönyveket. Egyrészük a mérnöki munkaterület egész szélességét átfogja, másrészük szűkebben körülhatárolt területet nagyobb mélységig tár fel. Az építészeten belül az egyes feladatcsoportoknak: a lakóépületeknek, színházaknak, filmszínházaknak, sportlétesítményeknek, kórházaknak stb. is megvan a külön irodalma. A tervezőik ezek révén módjában áll konkrét feladataival kapcsolatban az eddig elért eredményeket, a feladat kötöttségeit, a megoldás módjának különböző változatalt, azok előnyeit, hátrányait összefoglalóan áttekinteni. Néhány évvel ezelőtt társadalmi rendszerünk átalakulásával egyidejűleg megsokasodott és az épülettervezés, az ipari tervezés egyik legfontosabb ágává fejlődött egy eddig hazai gyakorlatunkban csak szórványosan előforduló feladat: az új gyárak létesítése. Általános képzettségű, de szakgyakorlattal nem rendelkező technológiainknak és épülettervezőinknek a nehéz és új feladatok egész tömegét kellett megoldaniok. Egyidejűleg nyilvánvalóvá vált, hogy épülettervezésünk nagyjából földerített területén ez az egyetlen "o'térképezetlen fehér folt. A Szovjetunió ezirányú tervezési tapasztalatainak felhasználását - mely a Szovjet Gépipari Enciklopédiában és egyéb kiadványokban megközelíthető - megnehezíti iparosításunk fokában, gazdasági adottságainkban és a feladatok nagyságrendjében jelentkező eltérés. A nyugati országok tapasztalatai pedig nincsenek feldolgozva. Természetes, hogy egyre hangosabban jelentkezett az ipari tervezési szakkönyvek igénye. Az ipari épülettervezési szakirodalom megteremtésének útján az első lépés az Ipari Építészeti Szemle létrehozása volt, melyet néhány enciklopédikus és tankönyv jellegű kiadvány követett. A hiány végleges felszámolásához olyan sorozatra van szükség, amely az ipari épülettervezés minden ágát: a gépgyártást, a bánya- és kohóipart, a vegyipart, a könnyűipart,az építőipart és a mezőgazdasági ipart dolgozza fel a rendelkezésre álló tervezési tapasztalok alapján. Ennek a sorozatnak első kötete ez a könyv. A könyv elsősorban építész tervezők számára készült, használatához és fölépítésének megértéséhez azonban ismerni kell a gyártervezés szempontjait és a gyártervezés módszereit. A gyártástervezés szempontjai közül legfontosabb a meghatározott mennyiségű és minőségű termék - gyártmány - előállításának biztosítása a legkisebb költséggel. Ennek a tervezési következménye, hogy a gyártervezés elsősorban gazdasági vonatkozású tervezés. Módszere elvben kétlépcsős : 1. A minőségi igényt biztosító lehetséges megoldások közül kiválasztani azokat, amelyeknél az előállítási költség a legkisebb. 2. Az utóbbiak közül kiválasztani azokat, amelyeknek a beruházási költsége minimális. Ezeken felül az építéstervező feladata a gyárépületek korszerű és esztétikus megtervezése.

Kiadó:
Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve:
1956
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Egyetemi Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
295
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 21.00cm, Magasság: 30.00cm
Kategória:
Alapfogalmak 5
Öntöde 7
Szürkevasöntöde II
Homokelőkészítő 19
Olvasztótér 25
Formázó öntőtér 35
Magműhely 49
Tisztítóműhely 54
Kisegítő üzemrészek 60
Példák 61
Temperöntöde 65
Acélöntöde 67
Színesfém-öntöde 69
Kovácsüzemek 73
Előkészítő üzemek 88
Lakatosüzem 95
Forgácsolóüzem 98
Hőkezelőüzem 105
Hidegsajtoló üzem 111
Hegesztő 114
Asztalosüzem 115
Szárítóüzem 124
Vasszerkezeti üzem 128
Szerelőüzem 132
Fémbevonó üzem ' 137
Festőüzem 142
Raktárak 148
Tűzveszélyes raktárak 154
Laboratórium 158
Gyártási méretvizsgáló 172
TMK-üzem 174
Tűzvédelem 177
Szállítóeszközök megválasztása 180
Járművek 182
Utak 184
Vasút 189
Daru 213
Függő sínpálya 237
Teherfelvonó 246
Serleges felvonó 249
Vedres felvonó 251
Szállítószalag 252
Konveyor 256
Görgősor 258
Bunker és berendezései 259
Szerszámgépek 261
Adatszolgáltatás 286
Tárgymutató 292
Melléklet 1-10.

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...