Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Irányítószám 2000

Irányítószám 2000 - Szakonyi Károly - Régikönyvek
(0 vélemény)

Nyárelőkön, könyvhéten, amikor még létezett a régi Nemzeti Színház, a kiskapu mellett, az épület körívéhez igazodva könyvsátor állt. 1962-ben itt, a színészbejárónál csípett el Benedek András, a nemzeti fődramaturgja, hogy hol bujkálok előle, mikor megyek fel hozzá beszélgetni, mikor szánom rá magam a darabírásra. S már vette is elő zsebnaptárát. Megegyeztünk a találkában. A dedikálás után néhány íróval, köztük egy jeles színikritikussal a ponyva melege alól hűs kocsmába tértünk be, s ez a sovány, szemüveges fiatalember ott kérdezte tőlem megnyúlt ábrázattal: "Te csakugyan drámát akarsz írni?" Nevettem csak, mert magam i képtelennek éreztem a vállalkozást. Benedek András azonban makacs volt; a következő esztendőben már be is mutatták első darabomat, az Életem, Zsóká-t. A Katona József Színház helyett az Ódryban, mert a kamaraszínház teteje beszakadt. A Luca-napi premier (1963-ban december 13-a ráadásul péntekre esett!) s a meghasadt mennyezet ugyan intő jel volt, de elfogultságomban (vagy elbizakodottságomban?) erre nem figyeltem. Most már mindegy. A színházat el lehet kerülni, de ha az író egyszer bemegy a kiskapun, többé nem találja a kijáratot. Ebben a könyvben drámák és hangjátékok olvashatók. Nem teljes gyűjtemény, de munkáim java, s az utóbbi időkben írt rádió-darabok. Az Életem, Zsóka mostani megjelenéséhez néhány magyarázó szót kell fűznöm. 1974 elején Esztergályos Károly tv-játéknak rendezte meg, erre az alkalomra kissé átdolgoztam. nem szándékoztam újjáírni. De emlékeztem, hogy már annak idején is, az előadásokat figyelve, szívesen javítgattam volna néhány jeleneten. Ezt most megtettem. A darab lényegén változás nem esett, az igazításokkal is megmaradt első drámának. Gyakorló dramaturg vagyok (a Miskolci Nemzeti színháznál), s ahogy másokra sem erőszakolom a magam drámaírói látását, korai munkámba sem akartam mai fővel beavatkozni.

Borító tervezők:
Vahl Ottó
Kiadó:
Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve:
1976
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kossuth Nyomda
ISBN:
963270259X
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
525 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 10.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Drámák
Életem, Zsóka 7
Adáshiba 111
Hongkongi paróka 209
Ítéletnapig 341
Ha itthon maradnál 375
Hangjátékok
Verseny 403
Üregek 421
Portások 445
Milyen nap van ma? 483

Szakonyi Károly

1931 -
Szakonyi Károly (eredeti neve: Németh Károly) (Budapest, 1931. október 26. –) Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, drámaíró, dramaturg. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja.

Szakonyi Károly  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 500 Ft 1 250 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 500 Ft 1 250 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 600 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...