Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Isten igájában

Isten igájában - Nyirő József - Régikönyvek
(1 vélemény)

Nyirő József az erdélyi természet és történelem, az erdélyi ember és lélek krónikása akart lenni. Nem egyszerűen író, hanem erdélyi író, aki népének, közelebbről a székely népnek a történelmi sorsát kívánja megörökíteni. Ez a szándék jelölte ki az utat, amelyet bejárt, s ha irodalmunkat a nemzeti élet krónikásának (is) tekintjük, méghozzá olyan krónikásnak, amely a magyar világ változatairól ad képet, elkészíti ennek a világnak a kulturális "térképét", akkor kétségtelen, hogy - Tamási Áron mellett - Nyirő József volt az, aki maradandó képekben mutatta be a székely nép életét, történetét, hagyományait, észjárását és lelkiségét. Mindez nem jelenti azt, hogy volna külön "székely irodalom", nemzeti irodalmunknak mindazonáltal van egy ága - Tamásinál és Nyirőnél, vagy előttük, illetve mellettük Benedek Eleknék, Kacsó Sándornál és Kurkó Gyárfásnál -, amely a székely életből, hagyományból és lelkiségből sarjadt, s éppen a maga eredeti színeivel gazdagítja a magyar, sőt hitünk szerint az európai irodalmi kultúrát.

Borító tervezők:
Szilágyi Imre
Kiadó:
Csokonai Kiadó
Kiadás éve:
1990
Kiadás helye:
Debrecen
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632600134
Kötés típusa:
fűzött kemény papír kiadói borítóban
Terjedelem:
390
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 18.00cm
Kategória:

Nyirő József

1889 - 1953
Nyirő József (Székelyzsombor, 1889. július 28. – Madrid, 1953. október 16.) erdélyi magyar író, kilépett katolikus pap, politikus, újságíró. Újságíróként és országgyűlési képviselőként németbarát volt, és többször elismerően szólt a Harmadik Birodalomról, illetve antiszemita kijelentéseket tett. 1944–45-ben a nyilaspuccs után a nyilas csonkaparlament (Törvényhozók Nemzeti Szövetsége) tagja volt, ő volt Sopronban a Szálasi-kormány utolsó sajtótermékének, az Eleven Újságnak a főszerkesztője, és a Nagynémet Birodalomba is követte a kormányt.

Nyirő József  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 350 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
4 000 Ft 3 200 Ft
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1993
Antikvár könyv
1 200 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (Erdélyi Szépmíves Céh) 2020.03.05. 11:57

    Nagyon jó könyv!!!!