Jacqueline Kennedy szakácsnője voltam Emlékek és ételek a Kennedy-Onassis család életéből

Marta Sgubin 1969-ben érkezett az Egyesült Államokba, hogy vigyázzon Caroline és ifjabb john Kennedyre. Akkor még úgy gondolta, csak rövid ideig marad, és hamarosan visszatér Európába. Huszonöt évvel később, amikor Jacqueline Kennedy Onassis meghalt, Marta mellette volt. A Kennedy család szolgálatába álló fiatal nő addigi életének felét egy kis észak-olaszországi falucskában, az alig négyszáz lakosú San Valentinóban töltötte. Aztán egy francia diplomatacsalád alkalmazottjaként bejárta a világ fővárosainak fényes palotáit és kastélyait. Úrnőjét az európai etikettnek megfelelően mindig Asszonyomnak szólította. Mikor a görög hajómágnás Aristoteles Onassisszal éppen házasságot kötött Jacqueline Kennedy alkalmazottja lett, új munkaadóját Madámnak hívta, mert azt hitte, hogy ez a francia Asszonyom - Madame - angol megfelelője. Egyszer Jacqueline megkérdezte tőle, ismeri-e a Madam szó jelentését, és amikor elmagyarázta, milyen "potíciót" is tölt be egy Madám, Marta nem győzött bocsánatot kérni. Asszonya nevetve kérte, nehogy másképp szólítsa, mert "ez annyira mulatságos". Miután a gyerekek idősebbek lettek, és bentlakásos iskolába kerültek, Marta maradt, és az évek múltával nélkülözhetetlen tagja lett a családnak. Intézett mindent, amire szükség volt, de leginkább főzőtudományát becsülték. Bármilyen eseményről is volt szó a Kennedy család életében - akár Caroline és John születésnapi partija vagy hálaadásnapi hétvége New Jerseyben, akár szabadtéri grillsütés a tengerparti házban Martha's Vineyardon vagy az Ötödik sugárúti lakásban elfogyasztott gyors, de elegáns vacsora az esti balettelőadás előtt -, Marta mindig ott volt és főzött az ő Madámjának. E könyvben Marta Sgubin a Kennedy család életének különböző eseményein feltálalt fogások receptjeivel ismerteti meg az olvasót, miközben kedves történetei betekintést adnak a család mindennapjaiba. Nagyon sokan írtak már Jacqueline Kennedy Onassisról, de még soha senki a családhoz tartozó háznép tagjai közül. Marta Sgubin szeretettel emlékezik arról az asszonyról, aki a világ számára mindmáig Amerika első First Ladyje. A könyv tizenkét fejezete az év tizenkét hónapjához kötődően mesél el egy-egy története, fűszerezve a kedvenc ételek receptjeivel. Rendhagyó memoár és receptgyűjtemény e könyv, amely kellemes kikapcsolódást nyújt mindenkinek, aki érdeklődik híres emberek hétköznapjai és szokásai iránt.
- Fordítók:
- Oros Paulina
- Kiadó:
- Magyar Hivatalos Közlönykiadó
- Kiadás éve:
- 2006
- Kiadás helye:
- Budapest
- ISBN:
- 9789639722125
- Kötés típusa:
- fűzött kemény papír kiadói borítóban
- Terjedelem:
- 224
- Nyelv:
- magyar
- Méret:
- Szélesség: 19.00cm, Magasság: 24.00cm
- Kategória:
Aszpikos sonka 78
Báránysült 66
Bazsalikomos homársaláta 108
Béchamelmártás 46
Beurre blanc 177
Borban párolt körte 217
Borjúbélszín gombás töltelékkel 133
Borjúmedalion snidlingmártással 178
Buggyantott vörös szilva 31
Céklasaláta 91
Citrommártás 74
Citromos sütemény 169
Créme Fraiche 99
Cukkinisaláta 94
Csipkés keksz 58
Csirkehúslé 132
Csirke Vol-au-vent 131
Csokoládémáz 142
Csokoládés szülinapi torta 141
Csokoládés tekercs 197
Csőben sült hagyma 190
Eperparfé 56
Epres sütemény 156
Forró csokoládémártás 199
Frittata 196
Gombaleves 65
Göngyölt bárányborda 28
Grillezett rák 75
Gyömbéres karika 200
Hagymás patisszon 151
Hallé 42
Haricot-bab-saláta 43
Homár á la Fra Diabolo 109
Jack kedvenc krumplipüréje 150
Jeges citromfelfújt 52
Jeges tea 119
Kagylósaláta 40
Káposztasaláta 91
Karamellkrém 55
Körteszorbet 68
Kukoricakrémleves 148
Kukoricasaláta 90
Különleges eperparfé 57
Madártej 203
Málnaszósz 181
Mangóparfé 70
Mangószeletek friss gyömbérrel 77
Manócskák 102
Marinált kardhal 149
Marta különleges tojásrántottája 213
Meleg almatorta 184
Minestrone-leves 192
Mustáros vinaigrette-mártás 90
Nyári puding 97
Nyári spagettisaláta 168
Oeufs Toupinel 46
Őszibaracktorta 180
Őszibaractorta 100
Őszibarackos fagyi 118
Paradicsomsaláta 92
Paradicsomos ricottatorta 47
Párolt kerti zöldségek 115
Párolt lazacfilé 80
Párolt sügér 111
Provece-i paradicsom 30
Rataouille 44
Rizotto primavera 214
Rose zöldséglevese 163
Rozmaringos burgonya 137
Sárga szülinapi torta 140
Sárgabarackmártás 185
Sárgadinnyeszorbet 76
Sárgarépasaláta 91
Sheperd' s pie 51
Snidlingmártás 95
Sóskaleves krumplival 174
Sügér tésztában 175
Sült bab Jean Claude módra 29
Sült kagyló 152
Sült kagyló snidlinggel 155
Szarvasgombaleves 129
Szarvasgombás burgonyalepény 67
Szívkrém 34
Tabbouleh 44
Tárkonyos csirke 113
Tarte Tatin 182
Tatiana kedvenc paradicsomos húsgolyója 166
Teddy bácsi kedvenc hormásalátája 94
Tojáskocsonya 110
Tonhalsaláta 90
Tonhalas borjúsült 114
Tőkehalpörkölt 165
Vajas torta 139
Vaníliasodó 69
Zöldmártás 82
Zöld rizotto 194
Zöldbabsaláta 92
Zöldpaprika-saláta 94
Zöldséges kagyló 31
Zsázsaleves 40
Az Ön ajánlója
Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...