Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Játéktér

Játéktér - Nádas Péter - Régikönyvek
Játéktér - Régikönyvek Játéktér - Régikönyvek
(0 vélemény)

"Előlem nem zárták el a halált, a véget, a pusztulást, s ezért pontosan fordítva kezdtem el élni az életem. A másik ember testével való szerelmes egyesülés úgy érintett, miként másokat a legkedvesebb lény váratlan elveszítése. Nem életre keltett, hanem életre pusztított. Egy új nyelven kellett volna megtanulnom beszélni, de a halál volt az anyanyelvem" - írja többek között annak az évtizednek a történetétől, amely az Emlékiratok Könyvé-nek megírását megelőzte. Valóban: egyetlen esszéje sem szakad el a haláltól, a halálfélelemtől. Szól esszéiben a szenvedés, a szeretet, a boldogság összeforrottságáról. Hogy e három fogalomban nincs alárendeltség, hogy a boldogság nem a szenvedés hiánya, hanem a szeretet beteljesedése. S keresi az öröm helyét is. Azokat az érzéseket-élményeket kerítik be Nádas Péter esszéi, amelyek élni, amelyek írni küldik vagy egyszerűen engedik. Olykor megállítják, olykor mintha vezetnék a tollát. Ezeknek az érzéseknek centrumában pedig egy hiány áll, amelytől szenved, amelyet érez, és amelyet egyre mohóbb és kínzóbb követeléssel ismerni és tudni akar. Megfogalmazhatjuk úgy is, ahogy József Attila megírta: amellyel "farkasszemet" néz. Nagy koncentrációval írt esszék a Játéktér írásai. Sokfelől: tapasztalatokból, művészi élettapasztalatokból, fogalmakból s az érzelmek megsűrűsödött anyagából indítja gondolatsorait. Mindig helyet hagy a képzeletnek - ez játékosságának titka. Soha nem "kiszámítható": hova tart. Minden következtetése egyszerre logikus és meglepő. De: minden gondolatsora és következtetése eredeti és megszenvedett. Ha leszűkítve, lehetőleg egyetlen fogalommal akarnók minősíteni Nádas Péter esszéit, talán azt kellene írnunk, hogy hihetetlenül érzékenyek. De aztán kijavítanók, és azt írnánk: következetesen kényszerítenek a gondolkodásra. S ezt is kijavítva, hogy mélységesen személyes is. De leginkább mégis csak annyit kellene írnunk, hogy szépek, megrendítőek.

Borító tervezők:
Esterházy Gitta
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1988
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9631536858
Kötés típusa:
kemény papírkötés kiadói borítóban
Terjedelem:
119 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.50cm, Magasság: 18.50cm
Súly:
0.10kg
Kategória:
BUROK 5
HAZATÉRÉS 7 FÖLDBŐL CSINÁLJ NÉKEM OLTÁRT 37 AZ ÖRÖM ÉS A BOLDOGSÁG KÖZÖTT 43 MÉLABÚ 47
FÖLDBŐL CSINÁLJ NÉKEM OLTÁRT 37 AZ ÖRÖM ÉS A BOLDOGSÁG KÖZÖTT 43 MÉLABÚ 47
AZ ÖRÖM ÉS A BOLDOGSÁG KÖZÖTT 43 MÉLABÚ 47
MÉLABÚ 47
MESE A TŰZRŐL ÉS A TUDÁSRÓL 89 ISTENI RÉSZ, EMBERI EGÉSZ 103
ISTENI RÉSZ, EMBERI EGÉSZ 103

Nádas Péter

1942 -
Nádas Péter (Budapest, 1942. október 14. –) Kossuth-díjas magyar író, drámaíró, esszéista. Fotóriporterként, újságíróként is dolgozott. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Nádas Péter  további könyvei

Vonulás - Nádas Péter - Régikönyvek
30%
Kiadás éve: 1995
1 600 Ft 1 120 Ft (30%)
Antikvár könyv
Hamlet je slobodny - Hamlet szabad (szlovák nyelvű) - Nádas Péter - Régikönyvek
60%
720 Ft 288 Ft (60%)
Antikvár könyv
Emlékiratok könyve 1-2. - Nádas Péter - Régikönyvek
20%
5 500 Ft 4 400 Ft (20%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...