Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Jegyesek almanachja. Szerkesztette: Tábori Kornél.

Jegyesek almanachja. - Mikszáth Kálmán, Heltai Jenő, Molnár Ferenc, Tábori Kornél, Porzsolt Kálmán - Régikönyvek
Jegyesek almanachja. - Régikönyvek Jegyesek almanachja. - Régikönyvek Jegyesek almanachja. - Régikönyvek Jegyesek almanachja. - Régikönyvek Jegyesek almanachja. - Régikönyvek Jegyesek almanachja. - Régikönyvek Jegyesek almanachja. - Régikönyvek Jegyesek almanachja. - Régikönyvek Jegyesek almanachja. - Régikönyvek Jegyesek almanachja. - Régikönyvek Jegyesek almanachja. - Régikönyvek Jegyesek almanachja. - Régikönyvek
(0 vélemény)

Jegyesek almanachja. Szerkesztette: Tábori Kornél. (Budapest, 1909 körül. Révai és Salamon ny.) 63 + [1] p. + 5 t. (hártyapapírral védett táblák, felragasztott színes kőnyomatokkal). Egyetlen kiadás. Oldalszámozások között szépirodalmi anyagot és szövegközti képekkel illusztrált hirdetéseket tartalmazó kiadvány. A szerzők között Mikszáth Kálmán, Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Tábori Kornél és Porzsolt Kálmán. Az előszó büszkén vállalja a munka kereskedelmi és szépirodalmi jellegét: „Igazán elsőrangú magyar íróknak a házassággal foglalkozó műveit találja az olvasó ebben a könyvben, amelynek egész kiállítását igyekeztünk a tartalomhoz méltóvá, külsőleg is értékessé tenni. Az volt a törekvésünk, hogy családok, mégpedig főképp alakuló családok, menyasszonyok és vőlegények számára hasznos és szórakoztató, irodalmi nívójú könyvet adjunk ki. Az egyes cikkek szerzői kerülik a tudákos, unalmas oktatómódszert; belletrisztikus formában, novellák és elmés csevegések keretében szólnak az emberi élet egyik legnagyobb eseményéről: a frigykötésről meg az összes, véle összefüggő dolgokról. Sok hirdetést is látni ebben a munkában. Az irodalmi termékeknek ezt az „üzleti” oldalát eddig alig emlegették, előszavakban meg épp óvatosan kerülték a szóvátevését. Leginkább azért, mert a hirdetéseket is közlő folyóiratok, könyvek nagy része gyanús intencióval készült. Mi nyugodt lélekkel, nyíltan beszélhetünk erről is, mert a vállalkozásunk szigorú korrektséggel ütődött nyélbe. Minden hozzáértő konstatálhatja, hogy csakis tisztességes hirdetéseknek adtunk helyet. Kettős célt szolgálunk általa: a házasulandók figyelmét rátereljük a megbízható cégekre és az előkelő üzletembereknek alkalmat nyújtunk, hogy az áruikat megfelelő publicitás útján, díszes helyen ajánlhassák a reája reflektálóknak. A jegyesek sűrűn keresik a jó cégeket s ezek a magyar cégek valóban meg is érdemlik a támogatást. Kedvezményt is adnak a Jegyesek Almanachja publikumának. Végül különösen figyelmébe ajánljuk a közönségnek, hogy ezt a vállalatot össze ne tévessze más, célzatosan hasonló kiadványokkal.” Erkölcstörténeti szempontból is figyelemreméltó munka, különösen a bűnügyi újságíró, Tábori Kornél cikke, melyben felhívja a menyasszonyok figyelmét: nem mindegy, milyen előélettel bír jövendőbelijük. Néhány oldal enyhén foltos. Dombornyomott, enyhén kopott és foltos, kiadói egészvászon kötésben, az első kötéstáblán felragasztott színes kőnyomattal, kék festésű lapszélekkel. Jó példány.

Kiadó:
Jegyesek Almanachja kiadóhivatala
Kiadás éve:
1909
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
1.
Nyomda:
Révai és Salamon Könyvnyomdája
Kötés típusa:
illusztrált, dombornyomott kiadói egészvászon
Terjedelem:
63
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 21.50cm, Magasság: 29.00cm
Kategória:

Mikszáth Kálmán

1847 - 1910
Kiscsoltói Mikszáth Kálmán (Szklabonya, 1847. január 16. – Budapest, Józsefváros, 1910. május 28.) magyar író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Kisfaludy Társaság és Petőfi Társaság rendes tagja, a Budapesti Egyetem tiszteletbeli bölcsészdoktora.

Mikszáth Kálmán  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 360 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...