Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Jozefinizmus Tündérországban

Jozefinizmus Tündérországban - Miskolczy Ambrus, Varga E. Árpád - Régikönyvek
(0 vélemény)

"Az erdélyi XVIII. századi kritikai nemzetiségi statisztika egyelőre még elvégzetlen feladat, amit jelentéktelen összefoglalások nem pótolhatnak" - írta még 1946-ban az '56-os forradalomban orvul meggyilkolt I. Tóth Zoltán. A jelen munka ebből a feladatból próbál valamit elvégezni, és alighanem az erdélyi történeti demográfi a egyik legjelentősebb vállalkozása. Harminc, eddig ismeretlen, félreismert vagy rosszul kiadott felekezeti és népösszeírás, valamint az 1785-ös népszámlálás községsoros anyagát foglalja magába. Így, három időmetszetben: 1764-ből, 1785-ből és 1850-ből immár összehasonlítható felekezeti és nemzetiségi adatok állnak rendelkezésünkre. Az 1850-es évektől napjainkig a népszámlálások községsoros adatait korábban Varga E. Árpád összehasonlítható módon öt nagy kötetben közzétette. De amíg korábban közölt forrásokból lehetett dolgozni, most évekig tartó levéltári feltáró munkára volt szükség és az anyagot is át kellett csoportosítani, a határőrvidéki népességet pedig becsülni kellett, mivel erről csak összesítő számokat ismerünk. A tanulmány rendet teremt az eddigi káosz, félreértés, félremagyarázás és hazugságok világában és egyben új fényt vet a felvilágosult abszolutizmus erdélyi világára. A munka nem hízeleg a historiográfi ai legendákban élő olvasónak, viszont ne felejtsük, amit a XX. század legnagyobb történésze Fernand Braudel mondott: "Jobb, ha mi mondjuk meg az igazat, mint a szomszéd." Itt és most pedig az érvényes, amit 1939. február 12-én Márton Áron püspökké szentelése alkalmával a kolozsvári Szent Mihály templomban mondott: "Vallom és hirdetem, hogy vannak olyan igazságok, amelyeknek alapján minden igaz embernek találkozniok kell. Ahogy Erdély földjén a hegyek völgyekkel, a mezők erdőkkel, hófedte bércek a síksággal váltakoznak, éppen úgy váltakoznak a népek Erdély földjén, ahol három nyelven beszélnek és hat-hét féle szertartás szerint imádják Istent, de van a krisztusi evangéliumnak ereje, amely hozzásegít ahhoz, hogy különféle ellentétek összhangba olvadjanak fel és a testvéri együttműködés útját egyengessék."

Kiadó:
Tarsoly Kiadó
Kiadás éve:
2013
ISBN:
9789639570436
Méret:
Szélesség: 21.00cm, Magasság: 14.00cm
Kategória:

Mások ezt is megvették mellé

Miskolczy Ambrus

1947 -
Miskolczy Ambrus (Marosvásárhely, 1947. szeptember 29. –) Széchenyi-díjas történész, MTA doktor, egyetemi tanár. Az MTA Magyar-Román Történész Vegyesbizottság alelnöke. A Közös dolgaink, az Encyclopaedia Transylvanica című könyvsorozat, az Europa Balcanica-Danubiana-Carpathica című évkönyv szerkesztője.

Miskolczy Ambrus  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...