Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Kelet varázsa A félhold fakó fényében; Kelet fényei felé

Kelet varázsa - Germanus Gyula - Régikönyvek
(0 vélemény)

Amikor a Magvető Kiadóvállalatnál Kelet varázsa címen sajtó alá bocsátom a régebben megjelent és teljesen elfogyott A félhold fakó fényében és Kelet fényei felé című két könyvemet egy kötetben, emlékeim ködfátyolán át fel-feltűnik ifjúságom sok ábrándja, álma, és naplóm elsárgult lapjairól rám mered kezem írása: a kínzó kíváncsiság, a bizonytalan jövőtől való félelem, a mindent megértés akarata, a lírai hangulat szülte német és latin nyelvű költemények, filozofikus elmélkedések és szigorú önbírálatok egyveleges sorozata. Előkerül önképzőköri előadásom Berlioz zeneszerzőről és a Tüzérhadnagy című kis történelmi regényem szépen bekötött, figyelmes betűkkel rótt írása, majd az óriási halmazból nagy fáradság árán kerülnek elő a régi levelek: Goldziher Ignác, Vámbéry Ármin - professzoraim magyar és angol nyelvű levelei, amelyek buzdító sorokat tartalmaznak. Párizsból az emigrált Ahmed riza török nyelven hozzám írt több levele, aki 1908-ban meglátogatott Londonban, és két napon át bizalmasan beszélgetett velem. Néhány hónap múlva kitört a török forradalom, és Ahmed Riza az emigrációból hazatérve az új török parlament szenátusának elnöke lett. Régi titkos barátaim: Enver, Dsemál, Dsávid, Mahmúd Sevket, Talaat az új Törökország vezetői lettek, és a régi szeretettel ölelték meg ismét Konstantinápolyban hajdani diák, magyar barátjukat. Őrzöm azt a török tezkeré-t, belföldi útlevelet, amellyel Konstantinápolyból - fogságom után - Kisázsiába menekültem. Bécsi, lipcsei diákéletem emlékei feltolulnak bennem, mint a múlt árnyai, azután londoni éveim, és angol nyelvű tudományos cikkeim.

Sorozatcím:
Tények és Tanúk
Kiadó:
Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve:
1975
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632701518
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
598 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
Előszó 7
A félhold fakó fényében
Első keleti utam 13
Török világ 1903-ban 28
Az akasztófa árnyékában 51
Utazás a múltba 64
Kisázsiai élmények 78
A Vörös Félhold szolgálatában 103
Konstantinápolytól Isztambulig 131
Indiai éveim 148
A delhi nagymecsetben 161
Az izzónap tüzében 174
Hajóút Budapesttől Alexandriáig 210
A telihold ragyogásában 227
Kelet fényei felé
Előjáték 279
Egyiptomban 283
Szíriában 355
Indiában 391
Marokkóban 499
Irakban 537
Még egyszer Mekkában 567

Germanus Gyula

1884 - 1979
Germanus Gyula (Budapest, 1884. november 6. – Budapest, 1979. november 7.), felvett nevén Julius Abdulkerim Germanus (عبد الكريم جرمانوس), nemzetközi hírű magyar orientalista, arab nyelvészeti, kultúrtörténeti író, irodalmár, nyelvész, történész, országgyűlési képviselő, számos arab akadémia tagja.

Germanus Gyula  további könyvei

60%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1945
Antikvár könyv
2 000 Ft 800 Ft
akár 70%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...