Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Kentaur

Kentaur - Karinthy Ferenc - Régikönyvek
(1 vélemény)

""Majd eljön az idő, mikor hallgatok. S csak nézlek némán, mint dóm falán a szárnyas angyalok." Nyirán Ferenc 1951-ben született Debrecenben. Első versét az Élet és Irodalom közölte. A hetvenes években kezdett rendszeresen publikálni, Tar Sándorral, Csengey Dénessel és másokkal indult pályájának első fejezete. Mintegy harminc év hallgatás után ismét versírásba fogott - egykései szerelem hatására -, előző kötete részben e témakörből nyújtott válogatást. Újabb könyve is ezt az utat járja be, de már az elengedés megkönnyebbülést hozó hangján, előre­tekintve új horizontok felé, ahol kevesebb a tragédia és több az ironikus felhang."

Kiadó:
Napkút Kiadó
Kiadás éve:
2018
ISBN:
9789632637990
Terjedelem:
96 oldal
Nyelv:
magyar
Kategória:

Karinthy Ferenc

1921 - 1992
Karinthy Ferenc (Budapest, 1921. június 2. – Budapest, 1992. február 29.) Kossuth-díjas magyar író, drámaíró, dramaturg. Fia Karinthy Márton.

Karinthy Ferenc  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 560 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 
akár 50%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2019.11.10. 11:51

    A Kentaur (1947) a fasizmustól beárnyékolt ifjúság tapasztalatairól ad összegző képet, az ifjúság felismeréseit fogalmazza meg. Karinthy Ferenc e korban harmadik regénye a magányos tudós életformáját bírálja és utasítja el. Ősi Iván, a történet ifjú nyelvész hőse, a monomániások megmagyarázhatatlan konokságával igyekszik megfejteni a Tihanyi Alapítólevél „kangrez” szavának etimológiáját. Ez egy tudományos nyomozás, amelybe be-betör a politika. Magányos erőfeszítéseit a történelem tragikomikus mutatványok sorozatává teszi, a hódító fasizmus erőszakoskodásai, hazugságai minduntalan betörnek az elzárt tudományos műhelybe, s végül maga a tiszta tudományosság, a cédulázó mikrofilológia is értelmét veszti. Ősi Ivánnak a megvetett „ősdiáktól”, Rák Ernő Polykárptól kell megtudnia, hogy hosszú évek munkájával felépített elmélete alighanem egy véletlen félreolvasás egyszerű következménye, amely így egyik pillanatról a másikra maradéktalanul összeomlott. A szobatudós eszményeinek és magatartásána