Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Képes virágábécé

Képes virágábécé - Sulyok Mária, Tímár Zsuzsa - Régikönyvek
Képes virágábécé - Régikönyvek Képes virágábécé - Régikönyvek
(0 vélemény)

Ez ​valóban ábécé, mert azokhoz szól, akik még soha nem vetettek magot és nem láttak palántát, de szeretnének virágot ápolni kertjükben. Nekik megfelelő a mű felépítése és tartalma. A könyv elején található ábécében a virágok neve melletti kicsi, színes rajz már a kezdet kezdetén segíti felismerésüket. Itt a részletes leírás oldalszáma is megtalálható; a rajzos ábécé egyben tehát tartalomjegyzék és eligazító tárgymutató. A következő főfejezetben aztán nem a szokásos csoportosításban (évelők, egynyáriak, kétnyáriak, stb.) találhatók, hanem nyílásuk sorrendjében, évszakok és színük szerint láthatók a virágok, ahogy a kertekben találkozhatunk velük. Ennek megfelelően először a tavasziakat mutatjuk be színek szerint: a sárgákkal, a fehérekkel, a pirosakkal, a kékekkel és lilákkal. Ezen belül a sorrendet a nyílási idő határozza meg. A következő virágok a nyáriak, majd pedig az ősziek és téliek. Csoportosításuk is hasonló. Van még egy másik érdekessége is ennek a résznek. A címben szereplő virág fényképe mellett kisebb képek is találhatók. Ezek az ajánlott „társak” amelyek egy-egy virághoz a legjobban illenek. A társítás pedig biológiai és esztétikai szempontból egyaránt fontos. A virágkertész hasznos tudnivalói és teendői szintén ábécébe soroltak. Az egyszerű, alapvető műveletek, az ásás, a magágykészítés, az öntözés, a gyomlálás, a virágszedés, a tárolás, a szalmavirágok szárításának fogásai stb. mind, mind megtalálhatók.

Illusztrátorok:
Szabó Ildikó
Borító tervezők:
Mátyás Tamás
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1976
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második, javított kiadás
Nyomda:
Athenaeum Nyomda
ISBN:
9632305051
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
215 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 18.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:
Virágábécé 5
A virágnaptár szerint már január végén kezdődik a tavasz... 17
Sárga virágok 19
Kék virágok 24
Piros (rózsaszín) virágok 31
Fehér virágok 36
Több színben nyíló virágok 40
Mikor végződik a tavasz a kertben és mikor kezdődik a nyár? 65
Sárga virágok 67
Kék virágok 82
Piros (rózsaszín) virágok 95
Fehér virágok 107
Több színben nyíló virágok 113
A nyári virágpompában kellemes néha a szemnek az üde zöld vagy ezüstfehér színfolt 147
Augusztus vége az ősz hírnöke 153
Sárga virágok 155
Kék virágok 156
Piros virágok 158
Fehér virágok 158
Több színben nyíló virágok 160
Télen is találunk a kertben zöld növényeket, még ekkor is nyílik virág 165
A virágábécéhez tartozik 171
A virágkertész teendőiről és tudnivalóiról ábécérendben 173
Ismétlés a tudás anyja 207
Virágnaptár 207
Aki még többet akar tudni (képes bibliográfia) 213

Sulyok Mária

1908 - 1987
Sulyok Mária (Királyhida, 1908. november 5. – Budapest, 1987. október 20.) Kossuth-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész. 1926-ban kezdte tanulni a színészmesterséget a budapesti Színművészeti Főiskolán. 1929-ben kezdődött színpadi pályafutása. Néhány évvel később megkapta első filmszerepét, s bár ebben a műfajban is emlékezetes alakításokkal örvendeztette meg a közönséget, igazi terepe a színház volt. Noha természetes adottságai „királynői” szerepekre predesztinálták, pályája során meggyőzően keltett életre polgárasszonyokat, munkásnőket, parasztasszonyokat is. Az egyik legszebb orgánumú és legszebben beszélő magyar színésznő volt, aki 1952 és 1966 között tanította is a beszédművészetet és a színészmesterséget a Színművészeti Főiskolán.

Sulyok Mária  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...