Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Keréknyomok az égen Versek 1963-1981

Keréknyomok az égen - Zelk Zoltán - Régikönyvek
(0 vélemény)

Zelk Zoltán öszegyűjtött máveinek osrzatában a nemrég elhunyt költő verseit, meséit, szépprózai munkáit jelentetjük meg. Az első kötet (Este a kútban; Keréknyomok az égen) Zelk zoltán időrendbe állított verseit közli, 1925-től 1981-ig; a gyűjteményben kötetben eddig nem publikált ifjúkori verseket is olvashatunk, s itt adjuk a költő legútóbbi könyve, a Mindennapi halálom óta keletkezett kötleményeket is. Első kötete, a Csuklódon kibugyan a vér (1930) megjelenésekor a kortárs fiatal költő, Radnóti Miklós, így köszöntötte Zelk Zoltánt: "Formanyelve egyzserű és tiszta, minden cifraság nélkül. Kemények és mégis nagyölelésű tág ritmussal futnak a sorok, és a versrészlet legtöbbször külön egységként zárul. A lassú emberi beszéd lélegzetvétele tagolja mégis nagy lendületű költői beszédét. Képei tiszta vonalba, gazdagon bomlanak versiben a lírai szuggesztió erejével... Két ív ez a könyv. harminckét oldal. És igaz mérlegre téve sőlyosabb, mint sok nagynak kikiabált költő egész életműve." Gyötrelmes vagy boldog élmények, fél évszázad megpróbáltatásai, keservei, reménykedései, örömei érlelték ezt a lírát, amely fiatalon is elégikus alaphangjától az avantgarde hatásait magába olvasztva, magához hasonítva jutott el a férfikor és az öregség ízig-vérig modern klasszicizmusához, a Sirály hegycsúcsához és tovább, a lélek panaszai után a test panaszainak, a betegségnek és egy új szerelem tündöklésének egyre tömörebb és muzsikálóbb remekléseiig. A pályát áttekintve joggal írhatta Vas István: "Zelk eredetisége annyira eredendő, hogy neki sohasem kellett a hangját keresnie, ahogy némely fiatal költőről mondjuk: rögtön a saját hangján szólalt meg, azon a mély, szomorú hangon, amelyet ma is olyan szívesen hallunk ki még a groteszkjei mögül is... Zelk Zoltán egy szál csupasz lírikus, és az volt életének minden pillanatában, a Dunában fürödve és a kávéházi asztalnál cigarettázva, Kassák Munka-körében és hegyekben túrázva, akkor is, ha énekelt, és akkor is, ha bohócruhában lépett föl, ha nyomorultul szenvedett..."

Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1982
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum Nyomda
ISBN:
9631519503
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
387 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:

Zelk Zoltán

1906 - 1981
Zelk Zoltán (Érmihályfalva, 1906. december 18. – Budapest, 1981. április 23.) Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró, 2012-től a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Zelk Zoltán  további könyvei

Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 000 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
900 Ft 630 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 200 Ft
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...