Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Keresztény valláspedagógia Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi kar - Levelező tagozat

Keresztény valláspedagógia - Csanád Béla - Régikönyvek
(0 vélemény)

Hazánkban ötven év óta nem jelent meg kifejezetten és sajátosan keresztény valláspedagógiai tankönyv vagy szakkönyv, amely teológiai és antropológiai alapon tudományos igénnyel készült, tekintetbe véve a lelkipásztorkodás-tan legújabb elméleti-gyakorlati eredményeit és követelméneit is. Ennek oka nemcsak az, hogy ebben az időszakban szinte lehetetlenné lvált az egyházi, vallási és teológiai könyvkiadás, hanem az is, hogy a valláspedagógia, mint önálló teológiai szakágazat - külföldön is - csak a zsinat utáni évtizedekben bontakozott ki erőteljesen. Ezekben az években fejlődött ki - új társadalmi és világnézeti körülmények között - egész Európában a mgújult keresztény nevelés-elmélet, tanácsadás és gyakorlat. A keresztény család keresztény nevelési kötelezettségét a keresztség szentsége alapozza meg, s ez nemcsak a szülőket, hanem az Egyház lelkipázstori feladatai között egyre nagyobb szerepe van a valláspedagógiának. A keresztény nevelőnek pedig mind teológiailag, mind pedagógiailag megfeleő képzettséggel kell rendelkeznie. Valójában lelkipásztori feladat az is, hogy a keresztény szülőket valláspedagógiai képzében részesítsük. "Az Egyháznak is feladata a nevelés sajátos okokból először is azért, mert el kell ismerni, hgoöy nevelésre képes közösség, legfőképpen pedig azért, mert kötelessége hirdetni az üdvösség útját minden embernek: a hívők számára át kell adni Krisztus életét, és állandó szorgoskodássaal segítenie kell őket, hogy ennek az életnek teljességére eljussannak. Az Egyháznak tehát anyaként kell nevelnie gyermekeit, hogy egész életüket Krisztus szelleme hassa át." (Gravissimum educationis 3.)

Kiadó:
Jel Kiadó
Kiadás éve:
1996
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Argumentum Kiadó Nyomdaüzeme
ISBN:
9638344342
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
95
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 19.50cm
Kategória:
Bevezetés 7
I. A keresztény nevelés teológiai alapjai
1. A valláspedagógia jelentősége, fogalma és meghatározása... 8
(Az elmélet kialakulása a XX. században, XI. Piusz "Divini illius Magistri2 c. enciklikája nyomán; a keresztény nevelés jelentősége, letéteményesse és irányítója; Az Egyház természetfeletti anyaság; A keresztény család mint nevelő "központ"; A nevelés mint pasztorális tevékenység; A nevelés fogalma és meghatározása.)
2. A keresztény nevelés és a lelkipásztorkodás 13
(A lelkipásztori tevékenység körei az Egyházban; A nevelés mint tanúságtétel, általános papi feladat és szolgálat; A keresztény nevelés elméletének és gyakorlatának forrásai.)
3. A keresztény nevelés bibliai és teológiai alapelvei 19
(Bibliai tanulságok: A mi Istenünk Atya-Isten; Isten családjának a legfőbb törvénye: a Szeretet; Teológiai alapelvek: Végső céluk az örök élet; Isten minden embert üdvözíteni akar; Jézus Krisztus a világ Megváltója; A Szentlélek Isten a megváltás művének történelmi megvalósítója az Egyházban.)
4. A keresztény nevelés célrendszere 28
(A keresztény életrend krisztocentrizmusa; A keresztény nevelés hármas célkitűzése: Isten megismerése és szeretete; Cselekvő részvétel Krisztus misztériumában; Krisztus tanúságtételünk és küldetésünk forrása; A céltudat formálásának jelentősége.)
II. A keresztény nevelés sajátos feladatai
1.Isten megismerése a hit által 35
(Isten megismerése, elismerése és szeretete a természetes ész világánál a kinyilatkozatásból, Krisztus által Isten-kép kialakítás.)
2. Jézus Krisztus megismerése 41
(Jézus Krisztus az Isten Egyszülött Fia, aki emberré lett; Az örömhír: Isten elküldte Fiát; Jézus Krisztus tanításának átadása; A teljes Krisztus-kép kialakítása; Az egyoldalúság és a teológiai szaknyelv veszélye, Hogyan valósul meg Krisztussal való életközösségünk?; Krisztus jelenlétének formái az Egyházban.)
3. A szentlélek és az Egyház a gyermek és az ifjú életében 59
(A Szentlélek folytatja Krisztus művét; Az Egyház és szentségei az üdvösség felei és "eszközei"; a bérmálás jelentősége életünkben; A bérmálási felkészítés új lehetőségei.)
III. A keresztény nevelés gyakorlata
1. Bevezetés a keresztény nevelés módszertanába 66
(Természetes és természetfeletti eszközök a nevelésben; Gratia supponit naturam; A missziós vagy evangelizációs nevelés lényege; Nevelő közösség - közösségi nevelés.)
2. A biblikus nevelés és oktatás gyakorlata 71
(A keresztény nevelés forrása a kinyilatkoztatás; A biblia mint a keresztény nevelés alapja; A Szentírás pedagógiai célzatú magyarázata)
3. A liturgikus nevelés gyakorlata 76
(A liturgia fontossága a gyermek életében; A liturgikus nevelés kezdetei a családban; A családi közös imádság; A családi ünneplés szabályai.)
4. A keresztény erkölcsi nevelés gyakorlata 80
(Hibák és nehézségek az erkölcsi nevelésben; A természetes erények kimunkálása; Erkölcsi tapasztalataink értékelése az Evangélium fényében; Isten törvényeinek és parancsainak elfogadása; A megbocsátás lelkületének a fejlesztése: előkészület a bűnbocsánat szentségére; a korai első gyónás problematikája.)

Csanád Béla

1926 - 1996
Csanád Béla (Akasztó, 1926. november 9. – Budapest, 1996. november 25.) pap, költő, tanár.

Csanád Béla  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 550 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 550 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 550 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 550 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...