Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Két Magyarország?

Két Magyarország? - Romsics Ignác, Kende Péter, Szilágyi Ákos, Gombár Csaba, Vásárhelyi Mária, ENYEDI ZSOLT - Régikönyvek
Két Magyarország? - Régikönyvek Két Magyarország? - Régikönyvek Két Magyarország? - Régikönyvek
(0 vélemény)

A Korridor-kutatócsoport vitasorozatának eredményeként hat szerző hatféleképpen közelíti meg ezt a kérdést, de alapjában mindannyian vitatják az ország kettészakadtságát, a polgárháborús helyzetet vizionáló riogatásokat. Igaz, se szeri se száma a leegyszerűsítő ellentéteket használó minősítéseknek, ám ez régen is így volt (kuruc-labanc, népi-úri, zsidó-keresztény, keleti-nyugati stb.). Romsics Ignác a két háború közötti állapotokat elemezve arra a következtetésre jut, hogy hiába hangoskodtak leegyszerűsítően a politikusok, akkor sem volt két Magyarország.Kende Péter viszont úgy látja, hogy nem a pártok, hanem a történelem alakított ki máig ható, egymással durván szemben álló politikai érzületeket. Gombár Csaba történetileg is és nemzetközileg is inkább egységesnek látja többek között az állami intézmények tehetetlenségi ereje által egyben tartott magyar társadalmat. Ezt a viszonylagos egységet azonban Szilágyi Ákos szerint tribalizáló törekvések bontják meg. Vásárhelyi Mária az empirikus adatok fényében vonja kétségbe a kettészakadtságot, míg Enyedi Zsolt a politikai pártok megosztásra törekvő voluntarizmusát elemzi.

Kiadó:
Osiris Kiadó
Kiadás éve:
2005
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Eto-Print Kft.
ISBN:
9633897866
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
248
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.50cm
Kategória:
Az Olvasóhoz

GOMBÁR CSABA
Magyarországról, magunkról
ROMSICS IGNÁC
Magyarország(ok) a két világháború között
KENDE PÉTER
Mitől van mégis két Magyarország?
ENYEDI BOLT
A voluntarizmus tere
VÁSÁRHELYI MÁRIA
Fecseg a felszín, hallgat a mély...
SZILÁGYI ÁKOS
Egyet mondok — kettő lesz belőle


Romsics Ignác

1951 -
Romsics Ignác (Homokmégy, 1951. március 30. – ) Széchenyi-díjas magyar történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja. A 20. századi magyar történelem neves kutatója.

Romsics Ignác  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...