Kézműipari kerámia

- Fordítók:
- Dr. Oberfrank Ferenc, Pap István
- Kiadó:
- Műszaki Könyvkiadó
- Kiadás éve:
- 1985
- Kiadás helye:
- Budapest
- Nyomda:
- Révai nyomda
- ISBN:
- 9631060225
- Kötés típusa:
- fűzött kemény papír
- Terjedelem:
- 187 oldal
- Nyelv:
- magyar
- Méret:
- Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
- Súly:
- 0.60kg
- Kategória:
Előszó 7
Bevezetés 9
A kerámiafogalom meghatározása 9
A kerámiatermékek csoportosítása 10
Fazekastermékek (fazekasáruk) 10
Kőagyag 11
Kó'edény 12
Porcelán 12
Kerámiai nyersanyagok 15
Az agyagok fajtái és jellemzői 15
Az agyagok kiválasztása és alkalmazhatósága 17
Nemplasztikus kerámiai anyagok 19
Kvarc 19
Földpát 21
Mészpát 22
Samott 24
Cserépliszt 25
Kerámiai masszák előkészítése 27
Áztatás 28
Iszapolás 29
Az iszapolás elmélete 29
Kész masszák tárolása 33
Kerámiai masszák kézi formázása 35
Az agyagok képlékenysége és ennek okai 35
Masszakészítés 37
Formázás 40
Gyúrás és kézi formázás 40
Agyaglapok előállítása (lapok vágása) 41
Figurális formázás —mintázás 42
Kiformázás és kikenés 43
Korongolás 44
Mechanikus formázás 59
A beformázás és a ráformázás munkamenetei 60
Öntés 64
Döngölés, sajtolás, préselés 66
Szárítás 71
A szárítás fázisai 71
A szárítás folyamata 73
Természetes szárítás 73
Mesterséges szárítás 74
Utasítások a szárítási folyamathoz 74
Bőrkemény kerámiamasszák
megmunkálása 77
Faragás (esztergályozás) 77
Polírozás 78
Fülezés 79
Díszítés (a felrakás technikája) 84
Gravírozás (a karcolás és bélyegzés
technikája) 85
A cserép felületének díszítése
bevonatokkal 87
Az engobok alapanyagai és előkészítésük 88
Szerszámok és az öntés technikája 90
Az engob alkalmazása festékként (írókázás) 93
Zsugorított engobok 94
Mázak 97
Összefüggés az üveg és a mázak között 97
A mázak lényege és célja 98
A máz alkotóelemei 99
A mázképződés folyamatai 99
Nyersmázak és frittmázak 101
Mázak előkészítése 103
A mázazás gyakorlata 105
A mázak és jellemzőik 109
Máz- és alapanyag-beszerzés 119
A mázak alapanyagai és hatásuk
a mázképződésre 119
Tanácsok a mázkísérletek elvégzéséhez 125
A kerámiai festékek 127
Színező fém-oxidok 127
Színtestek 128
A színtestek alkalmazása 130
Máz alatti és máz fölötti festés 131
Engobok színezése oxidokkal
és színtestekkel 132
Mázak színezése oxidokkal és színtestekkel 133
Égetés 135
Kemencerendszerek és az égetés folyamatai 135
Az előmelegítő zóna vagy az enyhe tüzü
periódus 143
Az égetési szakasz 900 °C-ig 144
900 °C fölötti égetés 145
A kemence előkészítése és az égetési
segédeszközök 146
Az égetés ellenőrzése 148
Hőfokmérés a kerámiai termékek égetésekor 150
Az égetési hibák keletkezésének megelőzése 153 A kemence lehütése 154
A kemence lehütése 154
Kerámiai számítások 155
Kémiai alapok 155
Seger-képlet 156
Nyersmázak 158
Technológiai műveletek, berendezések 167
Sziták 167
Gipszkészítés 168
Mellékletek 172
1. Melléklet172
2. Melléklet175
3. Melléklet178
Irodalomjegyzék 183
Tárgy- és névmutató 184
Bevezetés 9
A kerámiafogalom meghatározása 9
A kerámiatermékek csoportosítása 10
Fazekastermékek (fazekasáruk) 10
Kőagyag 11
Kó'edény 12
Porcelán 12
Kerámiai nyersanyagok 15
Az agyagok fajtái és jellemzői 15
Az agyagok kiválasztása és alkalmazhatósága 17
Nemplasztikus kerámiai anyagok 19
Kvarc 19
Földpát 21
Mészpát 22
Samott 24
Cserépliszt 25
Kerámiai masszák előkészítése 27
Áztatás 28
Iszapolás 29
Az iszapolás elmélete 29
Kész masszák tárolása 33
Kerámiai masszák kézi formázása 35
Az agyagok képlékenysége és ennek okai 35
Masszakészítés 37
Formázás 40
Gyúrás és kézi formázás 40
Agyaglapok előállítása (lapok vágása) 41
Figurális formázás —mintázás 42
Kiformázás és kikenés 43
Korongolás 44
Mechanikus formázás 59
A beformázás és a ráformázás munkamenetei 60
Öntés 64
Döngölés, sajtolás, préselés 66
Szárítás 71
A szárítás fázisai 71
A szárítás folyamata 73
Természetes szárítás 73
Mesterséges szárítás 74
Utasítások a szárítási folyamathoz 74
Bőrkemény kerámiamasszák
megmunkálása 77
Faragás (esztergályozás) 77
Polírozás 78
Fülezés 79
Díszítés (a felrakás technikája) 84
Gravírozás (a karcolás és bélyegzés
technikája) 85
A cserép felületének díszítése
bevonatokkal 87
Az engobok alapanyagai és előkészítésük 88
Szerszámok és az öntés technikája 90
Az engob alkalmazása festékként (írókázás) 93
Zsugorított engobok 94
Mázak 97
Összefüggés az üveg és a mázak között 97
A mázak lényege és célja 98
A máz alkotóelemei 99
A mázképződés folyamatai 99
Nyersmázak és frittmázak 101
Mázak előkészítése 103
A mázazás gyakorlata 105
A mázak és jellemzőik 109
Máz- és alapanyag-beszerzés 119
A mázak alapanyagai és hatásuk
a mázképződésre 119
Tanácsok a mázkísérletek elvégzéséhez 125
A kerámiai festékek 127
Színező fém-oxidok 127
Színtestek 128
A színtestek alkalmazása 130
Máz alatti és máz fölötti festés 131
Engobok színezése oxidokkal
és színtestekkel 132
Mázak színezése oxidokkal és színtestekkel 133
Égetés 135
Kemencerendszerek és az égetés folyamatai 135
Az előmelegítő zóna vagy az enyhe tüzü
periódus 143
Az égetési szakasz 900 °C-ig 144
900 °C fölötti égetés 145
A kemence előkészítése és az égetési
segédeszközök 146
Az égetés ellenőrzése 148
Hőfokmérés a kerámiai termékek égetésekor 150
Az égetési hibák keletkezésének megelőzése 153 A kemence lehütése 154
A kemence lehütése 154
Kerámiai számítások 155
Kémiai alapok 155
Seger-képlet 156
Nyersmázak 158
Technológiai műveletek, berendezések 167
Sziták 167
Gipszkészítés 168
Mellékletek 172
1. Melléklet172
2. Melléklet175
3. Melléklet178
Irodalomjegyzék 183
Tárgy- és névmutató 184
Az Ön ajánlója
Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...