Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Klasszikus spanyol drámák

Klasszikus spanyol drámák - Lope de Vega, Molina, Tirso De, Alarcón, Juan Ruiz De, Moreto Y Cabana, Agustín, Piedro Calderón de la Barca - Régikönyvek
Klasszikus spanyol drámák - Régikönyvek Klasszikus spanyol drámák - Régikönyvek
(0 vélemény)

A modern európai dráma első virágkora, a XVI-XVII. század három országban takarította be a társadalmi-politikai föllendülés leggazdagabb művészeti termését: az Erzsébet-kori Angliában, a neoklasszikus udvari dráma Franciaországában és a nagyhatalmi delelőjén immár túljutó, barokk Spanyolországban. Míg a nagy franciák ókori esztétikai eszményekhez igazodva, pallérozott fegyelemmel boncolgatták a lelki-érzelmi élet rezdüléseit, a két ősellenség, Anglia és Spanyolország drámaművészete mámoros szertelenséggel dobott sutba antik széptani szabályokat, és egymásról valószínűleg mit sem tudva munkálták az amorf szenvedély, az izgága tett, a hol fennkölt, hol útszéli szellemesség, a magasztos gondolat és az alantas cselszövés egyívású drámaművészetét, mely olyan ellenállhatatlan hatással volt a romantikus utókorra. Egy időben, ha Európa a spanyol drámára tekintett, fölfelé kellett néznie. Különösen francia és olasz szerzők dézsmálták eszme- és eszköztárát, bőven áradó géniuszát (Corneille, Moliére, Gozzi). A középkori vallásos színjáték és a néprománc tartalmi-formai hagyományaiból fakadt spanyol "nemzeti dráma" a legmagasabb szinten és a legmesszebb, máig ható érvénnyel fogalmazta meg a sajátosan spanyol barokk emberi-társadalmi gondolat- és érzelemvilágát. Alapeszméi - a hűbéri rendetlenség fölé magasodó királyi tekintély, a reformszellemtől háborítatlan katolicizmus, a lovagiasság és a közemberi becsületérzés - a kor egész társadalmi és világnézeti problematikáját magukba sűrítették. Roppant termékenységével, színpadi leleményével, szövevényes szellemességével csak verselésének pazar változatossága vetélkedhetett. Ez a gyűjtemény a spanyol aranyszázad drámaművészetének legjavát mutatja be, a spanyol színpad hagyományainak összegzőjétől és legnagyobb újítójától, az életerőtől és -örömtől duzzadó, zabolátlanul rögtönző, egyszerre plebejus és választékos zseni Lope de Vegától, a kor egyetemes világnézeti válságát, a törvény és a szabadság dilemmáját szerencsés kézzel egyetlen műbe, a jellegzetesen spanyol és mégis világirodalmi hatású Don Juan-darabba tömörítő Tirso de Molinán, majd a polgári jellemkomédia spanyol mesterén és európai ősforrásán, Ruiz de Alarcónon, a végletes műgond klasszikusán, az évszázadok óta kitartóan a legnagyobbak közé sorolt (ha ugyan nem épp a legnagyobbnak tekintett) bölcselő színpadi költőn, Calderónon át a közeljövőt - már az ancien régime filagóriás mulatságait és menüettes gráciáját - megsejtő és sejtető Moretóig.

Sorozatcím:
A Világirodalom Klasszikusai
Fordítók:
Jékely Zoltán, Gáspár Endre, Berczeli A. Károly
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1986
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9630737159
Kötés típusa:
egészvászon nylon borítóval
Terjedelem:
825 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 19.50cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
FÉLIX LOPE DE VEGA CARPIO
A kertész kutyája / El perro del hortelano
(Gáspár Endre) 5
Fuente Ovejuna / Fuente Ovejuna
(Gáspár Endre) 111
TIRSO DE MOLINA (Gabriel Téllel)
A sevillai szédelgő és a kövendég / Burlador de
Sevilla y convidado de piedra
(Berczeli A. Károly) 211
JUAN RUIZ DE ALARCÓN
A gyanús igazság / La verdad sospechosa
( Berczeli A. Károly) 329
PEDRO CALDERÓN DE LA BARCA
Az élet álom / La vida es sueflo
(Jékely Zoltán) 449
A zalameai bíró / El alcalde de Zalamea
(Gáspár Endre) 563
AGUSTIN MORETO Y CABASTA
Közönyt közönnyel / El desdén con el desdén
(Berczeli A. Károly) 663

Utószó (Hegedül Géza) 779
Jegyzetek (Benyhe János) 807

Lope de Vega

1562 - 1635
Félix Lope de Vega y Carpio (Madrid, 1562. november 25. – Madrid, 1635. augusztus 27.) spanyol költő, a barokk dráma legjelentősebb művésze, vagy 1800 színmű és több száz kisebb drámai darab alkotója, melyek közül kb. 500 nyomtatásban is megjelent. Sokan a spanyol irodalom második legnagyobb alakjának tekintik, akit csak Miguel de Cervantes volt képes felülmúlni. Élete legalább olyan szövevényes volt, mint darabjai: önkéntesként szolgált a Legyőzhetetlen Armadában, szerelmi ügyei pedig hírhedtté tették és sokszor összetűzésbe került a hatóságokkal, végül papként fejezte be életútját.

Lope de Vega  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...