Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Küskarácsontól sülvester estig Egy botra rótt középkori székely kalendárium és egyéb rovásírásos emlékeink

Küskarácsontól sülvester estig - Forrai Sándor - Régikönyvek
Küskarácsontól sülvester estig - Régikönyvek Küskarácsontól sülvester estig - Régikönyvek Küskarácsontól sülvester estig - Régikönyvek
(0 vélemény)

A gondolatok beszéd formájában történő közlése, továbbadása társadalmi szempontból nélkülözhetetlen, de a kapott információ tartós megőrzésére nem alkalmas. Az emberiség fejlődése során az "adattárolás" számos technikai megoldáshoz vezetett. Ennek egyik legősibb formája az írás, amely hatalmas fejlődésen ment keresztül. Segítségével tanulunk, tervezünk, alkotunk, és nem utolsósorban visszapillantunk a régmúlt idők kultúrájára, történelmére. Ékírásos agyagtáblák, kőbe vésett hieroglifák, papírusztekercseken levő írások, fába, kőbe vésett rovásírások beszélnek évezredek kultúrájáról, társadalmáról, társadalmi viszonyairól. Megelevenednek előttünk a bibliai események, a rabszolgatartók, az uralkodók és elnyomottak élete, és mindezekkel együtt maga az ember. Ha a ma embere felfigyel a történelmi eseményekre és érdeklődése tevékeny visszapillantásra serkenti, elsőként az egyes korszakok írásával találja magát szembe. Ha korábban nem is gondolt rá, most újabb, izgalmas kérdések merülhetnek fel benne. Milyen írással és hogyan írták rá, most újabb, izgalmas kérdések merülhetnek fel benne. Milyen írással és hogyan írták ezeket? Van-e közük a mai írásunkhoz? Hogyan fejthetők meg és mit mondanak el még azon kívül, amit egy ókori leletekből álló kiállítás bemutathatja? Az írás feltalálását az 5500 évvel ezelőtti Dél-Mezopotámiában (a Tigris és az Eufrátesz közötti terület és torkolatának környéke) élt sumér népnek tulajdonítják. A városállomokban élő nép az írás feltalálásával rohamléptekkel fejlődött. Magas fokú kultúrájukat Gilgames című eposzuk, verseik, vallási mítoszaik tükrözik a legjobban. Szobrászatukra, kisplasztikáikra a merev fomák feloldása a jellemző. A tudományok területén számos találmányukon (kerék, tégla, szekér stb.) kívül matematikai, geometriai és csillagászati eredményeik jelentősek. Így pl.: a zikkuratjaik (piramisszerű építmény) tetején náluk működtek az első csillagvizsgálók.

Borító tervezők:
Meszlényi Attila
Kiadó:
Múzsák Közművelődési Kiadó
Kiadás éve:
1983
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Múzsák Közművelődési Kiadó Nyomda
ISBN:
963563059X
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
216
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.36kg
Kategória:

Forrai Sándor

1913 - 2007
Forrai Sándor (1913. március 18., Munkács - 2007. május 25.) presbiter, gyors- és gépírás tanár, rováskutató.

Forrai Sándor  további könyvei

33%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
7 000 Ft 4 690 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...