Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Látható sötétség

Látható sötétség - William Golding - Régikönyvek
(1 vélemény)

A Nobel-díjas angol író nálunk is jól ismert regényei - a Legyek ura, Az utódok, a Ripacs Martin, A torony, a Beavatás - rendszerint végletes helyzetekben jelenítik meg az értelem és az ösztön, a vakvéletlen és a szabad akarat, a gonoszságra való eredendő hajlam és a jóság erőinek küzdelmét. A szereplők jelleme, gondolatvilága, ösztönélete ugyancsak szélsőséges. Goding mégsem példázatokat ír. "Igazán kitüntetve érezném magam - mondja erről -, ha valaki a példázat szót a mítosz szóval helyettesítené... Ugyanis érzésem szerint a példázat valamiféle kitalált dolog, a felszínen mozog, míg a mítosz a dolgok gyökeréből sarjad, abban az ősi értelemben, hogy a mítosz kulcs a létezéshez, az élet teljes jelentéséhez, a tapasztalat összességéhez." A Látható sötétség ilyen értelemben nagy mű. Szereplői, helyszínei, cselekményének fordulatai érzékletesen maiak és érzékelhetően egyetemesek - ettől ismerősek annyira. Matty, a háborús londoni bombázás tüzéből kivetett kisfiú, aki a szeretetet és a szánalmat egy, a világ szemében perverznek számító tanárban leli fel, s felnőttkorában az őt zaklató kérdésekre előbb Bibliájától, majd szellemlényektől vár választ; Sphy és és Toni, a gyönyörű külsejű, belül azonban hatalmaktól megszállott ikerpár; az öreg könyvkereskedő és mindenféle vallási-filozófiai divathóborttal sodródó barátja - ők "játszák el" ezt a különös történetet. Életük, vezérelje bár az együgyű tudni akarás, az érzelemhiánytól eltorzult intelligencia vagy a szánalmas kapaszkodás, úgy érezzük, végzetszerűen fut össze egy terrorista gaztett gyújtópontjába - hiszen a regénybeli tüzek időtlen idők óta égnek, s terjesztik a "látható sötétet"

Fordítók:
Béresi Csilla
Borító tervezők:
Kállay Judit
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1991
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
963075231X
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
383 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:

William Golding

William Golding  további könyvei

legjobb ár
Hűségpont:
 
40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2007
Antikvár könyv
2 200 Ft 1 320 Ft
legjobb ár
Hűségpont:
 
legjobb ár
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2022. 10. 08. 9:56

    A LEGYEK URA NOBEL -DÍJAS SZERZŐJE ITT EGY TERRORISTA GAZTETT GYÚJTÓPONTJÁBA ÁLLÍTVA HŐSEIT ELMÉLKEDIK ÖSZTÖNRŐL,SORSRÓL ÉS SZABAD AKARATRÓL....ELÁLL A LÉLEGZETED,ELKÉPESZTŐ,MEGDÖBBENTŐ REGÉNY!!!