Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Legújabb magyar anekdotakincs

Legújabb magyar anekdotakincs - Békés István - Régikönyvek
Legújabb magyar anekdotakincs - Régikönyvek Legújabb magyar anekdotakincs - Régikönyvek Legújabb magyar anekdotakincs - Régikönyvek
(0 vélemény)

…nem ​mintha bárki is szigorúan számonkérte volna tőlem, de a magam elszámoltatására hadd idézzem fel a bevezetőben azt, amit az Új Magyar Anekdotakincs második kiadásának kísérő soraiban 1963 őszén írtam: „Ha időm és erőm lesz hozzá, akkor a kiadó terve szerint, a Legújabb Magyar Anekdotakincs további egy év múltával az olvasók kezében lehet.” Az egyből – három év lett. Nem a kiadói terv módosulásán, nem is a szerző idején, erején, szándékán múlott ez a határidő-megháromszorozódás, hanem az írói tervteljesítő-szerv: az agyvelő szerkezetének gyarlóságán. Amíg az agy ki nem alakítja a pontos körvonalakat: mit és hogyan, addig nem ad parancsot a gondolat-indító, mondat-formáló részlegeknek, addig nem serkenti mozgásra az írógépet billegtető izmokat. Hiába bolygatják, noszogatják, hiába sürgetik – agygyorsító berendezést eleddig még nem sikerült kitalálni. A szerző tévedett. Nem csupán idő és erő, de ezeken túl betáplálás, feltöltődés is kell ahhoz, hogy egy új könyv megszülessék. Aki a ma anekdotaikonját akarja megírni, annak a ma eseményeinek bizonyos körével kell feltöltődnie – szikrafeszültségig. És rá kellett jönnünk, hogy ez olyan nehézkes és hosszadalmas folyamat, amit nem lehet kallantyúval bekurblizni. Mód, alkalom, figyelem kell hozzá, véletlen és előkészített találkozások sora, kölcsönös mesélőkedv, állandó, éber készenlét, a sebesen váltakozó színhelyek és szituációk szabatos rögzítése, s végül aprólékos mérlegelés és válogatás. Ildomtalan és botor dolog lenne az Olvasót e kötet küszöbén hosszadalmas magyarázkodással visszatartani. Mégis: egy sor megfigyelés, ami a korszerű anekdota problémáiról, keletkezéséről, kialakulásáról munka közben felgyülemlett – közlésre kívánkozik. Úgy gondoltam tehát, nem állom útját a küszöbön az Olvasónak, de megkérem, hogyha majd a sokszáz történet végére érkezik, szánjon rá még egy kis fáradtságot és fussa át a huszonegy fejezetet követő néhány oldalt, tapasztalataim summázatát. Az anekdoták bábjátéka után nézze meg a szerkezetet. Szerzői ravaszkodás is ez: lehet, hogy ettől kap kedvet az újraolvasáshoz.

Illusztrátorok:
Byssz Róbert, Csanádi András, Dolbin, B. F. , Edma és mások
Borító tervezők:
Erdélyi János
Kiadó:
Gondolat
Kiadás éve:
1966
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
556 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 19.00cm
Kategória:

Békés István

1900 - 1982
Békés István (Debrecen, 1900. augusztus 28. – Budapest, 1982. április 5.) magyar újságíró, író, műfordító, műkritikus. Békés András rendező, valamint Rita és Itala színésznők apja.

Békés István  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...