Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Levelek a börtönből

Levelek a börtönből - Antonio Gramsci - Régikönyvek
(0 vélemény)

A kötet - ellentétben az 1948-ban magyarul megjelent vékony füzettel - Gramsci börtönleveleinek bő válogatását tartalmazza. Azoknak a leveleknek egy tekintélyes részével ismertetjük meg az olvasót, melyeket a börtönévek alatt írt családja tagjaihoz és néhány barátjához. Gramsci tíz esztendeig - 1926 novembertől 1937 januárig - sínylődött a fasizmus börtöneiben. E tíz esztendő alatt emberi nagyságának csodálatraméltóságáról tett tanúbizonyságot ez az alacsony, hajlott hátó, törékeny alkatú, de roppant energiájú férfi. Különleges akaraterővel küszködött a börtönviszonyokkal. A világtól való elzárása ellenére sikerült megőriznie rendkívüli intellektusát. Barátja, Pierro Sraffa útján és sógornőjének, Tatjánának a közreműködésével rendszeresen hozzájutott könyvekhez, folyóiratokhoz. Ezek birtokában szívós és sokoldalú tudományos munkát végzett. A levelek felbecsülhetetlen értékűek. Kifejezésre jut bennük Gramsci világszemlélete, történet- és esztétikai felfogása, de betekintést enged érzelmi világába, emberi kapcsolatainak tartalmába is. Feleségéhez és családjához írt levelei mély emberi gyengédségről, felelősségtudatról tanúskodnak. A börtönből igyekszik hozzájárulni gyermekei tudatának, jellemének formálásához. Keményen viselte sorsát, biztos volt eszméinek igazságában. Egyik családtagjához küldött levelében a következőket írja: "Neked meg a többieknek igyekeznetek kell jókedvre deríteni a mamát... és megnyugtatni, hogy tisztességemhez és becsületemhez egyáltalán nem fér kétség: én politikai okokból vagyok börtönben... Ha kapható lettem volna arra, hogy megváltoztassam a véleményemet, akkor nem tartóztattak volna le és nem kerültem volna Usticába." A levelek emberi közelségbe hozzák az olasz munkásmozgalom legnagyobb alakját, a kommunista pártalapítót és pártvezetőt.

Fordítók:
Zsámboki Zoltán, Gábor György
Borító tervezők:
Szántó Tibor
Kiadó:
Kossuth Könyvkiadó
Kiadás éve:
1974
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
Nyomtatott példányszám:
5.000 darab
ISBN:
9630900564
Kötés típusa:
fűzött egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
406
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.70cm, Magasság: 20.30cm
Súly:
0.50kg
Kategória:

Antonio Gramsci

1891 - 1937
Antonio Gramsci (Ales, Szardínia, 1891. január 22. – Róma, 1937. április 27.) olasz marxista teoretikus és forradalmár, az Olaszországi Kommunista Párt egyik alapítója, parlamenti képviselő, az Ordine Nuovo című hetilap alapítója és szerkesztője. Kritizálta Sztálin politikáját és a sztálinizmust, ugyanis veszélyt látott a Szovjetunió Kommunista Pártján belül dúló hatalmi harcokban, és Sztálin egyeduralmi törekvéseiben.

Antonio Gramsci  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 500 Ft 2 000 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...