Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Lukács György gondolatvilága Tanulmány a XX. század emberi lehetőségeiről

Lukács György gondolatvilága - Hermann István - Régikönyvek
(0 vélemény)

Napjainkban az általános ideológiai harc a polgári és a szocialista világnézet között, a dogmatikus és a dialektikus nézetek között nem kerüli el Lukács György életművének értékelését sem. Sőt! Világszerte kísérletek történnek arra, hogy Lukács életművét a polgári világ számára kisajátítsák. Lukács életművét a lehetőségek keresése tartja össze, annak a keresése, hogy miképpen lehetséges a 20. században a kor történelmének mély analízise, a filozófiailag igaz válasz kialakítása a különböző, hamisan feltett kérdések közepette. Művészileg Bartók Béla cantata profanája, Thomas Mann Doktor Faustusa mutatja ezt az utat, filozófiailag pedig Lukács György életműve, amely meggyőzően bizonyítja, hogy századunknak nemcsak filozófiai, hanem emberi lehetősége is csak a szocializmusban valósul meg. A 20. század utolsó harmada - ez ma már nyilvánvaló - ismét új problémákat vet fel, és ismét új lehetőségeket teremt a társadalmi döntések és az emberi magatartások tekintetében. Mindazok, akik gondolkodnak, akik az ember kibontakozásáért, tehát a szocializmusért felelősséget éreznek és vállalnak, nem nélkülözhetik azt a történelmi és gondolati szembesítést, amelyet Lukács György első, magyarul megjelenő monográfiája kínál.

Sorozatcím:
Elvek és Utak
Kiadó:
Magvető Kiadó
Kiadás éve:
1974
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pécsi Szikra Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
415 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.50cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Bevezetés 5
Találkozások a lehetőségekkel 19
A forma mint princípium 47
Az utolsó ítélet jegyében 73
Az utolsó ítélet a gyakorlatban 108
Az átmenet korszaka 157
Az esztétika győzelme 176
Egy áramlat történetéhez 204
Meg nem békülés a valósággal 229
A morálisan jó időszak 250
A realizmus megértetéséért 277
A történelmi vagy-vagy 309
Az életmű összefoglalása I. 328
Az életmű összefoglalása II. 375
Utószó 402
Névmutató 407

Hermann István

1925 - 1986
Hermann István (Budapest, 1925. október 10. – Budapest, 1986. szeptember 12.) magyar filozófus, esztéta, kritikus, pedagógus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja (levelező: 1976, rendes: 1985). Első felesége Heller Ágnes volt.

Hermann István  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
720 Ft 360 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...