Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Magyar falusi templomok Építészeti hagyományok

Magyar falusi templomok - Marosi Ernő - Régikönyvek
Magyar falusi templomok - Régikönyvek Magyar falusi templomok - Régikönyvek
(0 vélemény)

Bevezetés részlet: Számunkra ​ma a falu mindenekelőtt közigazgatási fogalom. Lényegében azt jelenti, amit a hivatalosabban hangzó község szó is kifejez: kisebb a lélekszáma a városénál, és másféle jellege. A falvak lakóinak az életmódja is többnyire más, mint a városiaké. A mezőgazdasági termelés többé-kevésbé meghatározza életmódjukat, rányomja bélyegét a település képére is. De épen napjainkban mennek végbe falvainkban is olyan átalakulások, amelyek eredményeként kezdenek fokozatosan elmosódni a falu és a város képe, a falusi és a városi életmód közötti különbségek. Kisközség, nagyközség, város; egyre inkább hajlamossá válunk, hogy e szavak mögött csak mennyiségi, nagyságrendi eltéréseket vegyünk észre. Falusi templomokként tehát azokat a műemlékeket kellene bemutatnunk, amelyekről ma nem városi tanácsok gondoskodnak, amelyeknek felkeresése az érdeklődőt és a turistát többnyire bonyolultabb közlekedési problémák elé állítja, s amelyeknek környékén a megszokott kényelemmel, a hotellal, étteremmel, gépkocsiszervízzel nem feltétlenül számolhat. Bár ez a turisztikai szempont sem segíthetne ki minden estben, hiszen a fővárosban, a történeti Várnegyed közvetlen szomszédságában is kerültek elő régészeti ásatások során falusi templomok, és mai közvetlen szomszédságában is kerültek elő régészeti ásatások során falusi templomok, és mai községekben is állnak falusi templomoknak nem nevezhető, olykor meglepően nagy méretű és igényes egyházi épületek, egykori plébániatemplomok vagy szerzetesrendi templomok. Nem egy közülük éppen azért maradt ránk viszonylag ép állapotban, mert minden átalakítás nélkül megfeleltek a használati igényeinek.

Sorozatcím:
Építészeti hagyományok
Illusztrátorok:
Kis Marianne, D. Kerekes Emőke
Kiadó:
Corvina Kiadó
Kiadás éve:
1979
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második, átdolgozott, bővített kiadás
Nyomda:
Athenaeum Nyomda
ISBN:
9631305848
Kötés típusa:
fűzött kemény papír
Terjedelem:
150 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 20.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.60kg
Kategória:
Bevezetés 7
A falusi templomok kutatásának előzményei 9
A falusi templom mint építészeti műfaj 13
A hagyományok őrzése és töretlensége 16
Falusi templomaink mai értékelése 24
A középkori falusi templom 26
A középkori templomok díszítése 44
A falusi templom a XVI—XVII. században 48
A falusi templom a XVIII. században és a XIX. század első felében 55
Képek 71
Történeti adatok a bemutatott emlékekhez 145
Bibliográfia 151

Marosi Ernő

1940 -
Marosi Ernő (Miskolc, 1940. április 18.) Széchenyi-díjas magyar művészettörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 1991 és 2000 között az MTA Művészettörténeti Intézete igazgatója, 2002 és 2008 között az MTA társadalomtudományi alelnöke.

Marosi Ernő  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 600 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 600 Ft
40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2006
Antikvár könyv
4 300 Ft 2 580 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...