Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Magyar-latin kéziszótár

Magyar-latin kéziszótár - Györkösy Alajos - Régikönyvek
(0 vélemény)

Előszó részlet: A szótár több mint 45 000 címszava s körülbelül kétannyit kitevő magyar szókapcsolat-készlete mai magyar nyelvünk legfontosabb és leggyakoribb anyagát tartalmazza. Ebben az anyagban benne vannak azok a szaknyelvi szavak is, amelyek az iskolai tanítás révén vagy gyakori használatuk miatt már köznyelviekké váltak, továbbá a fontosabb földrajzi nevek és az utónevek. Annak érdekében, hogy régebbi szövegek átültetéséhez is segítséget nyújtson, felvételt nyertek olyan címszavak és szókapcsolatok is (pl. inas, tanonc, tanügyi főtanácsos), amelyek már elavultaknak számítanak. A címszó szófaját csak az egyforma hangzású vagy a több szófajban is használatos szavaknál tünteti fel a szótár, mégpedig úgy, hogy a homonimákat hatványkitevővel ellátva külön szócikkben, a több szófajban is használatos szavakat szófajaik szerint római számmal elkülönítve egy szócikkben tárgyalja. Az igék tárgyas és tárgyatlan használatát ugyanazon szócikken belül szintén római szám különíti el, egyébként az ige tárgyas vagy tárgyatlan volta nincs megjelölve.

Kiadó:
Akadémiai Kiadó
Kiadás éve:
1992
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Hetedik kiadás
Nyomda:
Akadémiai Kiadó és Nyomda Vállalat
ISBN:
9630563916
Kötés típusa:
egészvászon
Terjedelem:
1160
Nyelv:
magyar, latin
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 21.00cm
Kategória:

Györkösy Alajos

1896 - 1973
Vitéz Györkösy Alajos, 1941-ig Jirka (Budapest, 1896. június 15. – Budapest, 1973. április 21.) klasszika-filológus, könyvtáros, szótárszerkesztő.

Györkösy Alajos  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...