Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Magyar nyelven filosofia. Az az: a’ böltseség’ szeretésének tudománnyából némelly jelesebb kérdések. Mellyeket sok hiteles böltseség’ szeretése’ tudományát tanitóknak irásiból, ’s könyveibol, egybe szedegetett, és tanitott: mostanába pedig a’ magyar nemzetnek kedvéert az elő-jarók’ engedelméből nyomtatásban ki-botsátott.

Magyar nyelven filosofia. Az az: a’ böltseség’ szeretésének tudománnyából némelly jelesebb kérdések. - P. Sartori Bernárd - Régikönyvek
(0 vélemény)

Sartori Bernárd (1735–1801) 1772-ben jelentette meg filozófiai könyvét Egerben, mely a tudományos közvélekedés szerint egyike az első bölcseleti műveknek magyar nyelven Apáczai Csere János Magyar Encyclopédiája után. A mű három részből áll, logikából, metafizikából (lélektanból) és fizikából. Az első egységet afféle kvázi-dialógusos formában adja elő a szerző: tételmegfogalmazás, bizonyítás, ellenvélemények cáfolata – így fejt ki egy-egy kérdést. A továbbiakban nem ragaszkodik szigorúan ehhez a felépítéshez. Sartori művében igen izgalmas, hogy felvilágosult tudományosság és megkérdőjelezhetetlen dogmatizmus egyszerre van jelen. Példaképpen pusztán dogmatikai alapon értekezik a víz borrá válásáról vagy épp arról, hogy mik a boszorkányságnak és bűbájosságnak jelei. A mű nyelv- és filozófiatörténeti értékét leginkább a magyar bölcseleti szaknyelv megalapozására tett kísérletei adják. Valódi művelődéstörténeti értéke, hogy valamelyest képet kaphatunk belőle a 18. századi egyházi iskolákban folyó filozófiai oktatásról. Kivehető melléklettel.

Sorozatcím:
Amor Librorum
Kiadó:
Kossuth Kiadó
Kiadás éve:
2008
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9789630958523
Kötés típusa:
Bőrkötés
Terjedelem:
276
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...