Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Magyar-szerbhorvát szótár

Magyar-szerbhorvát szótár - Hadrovics László - Régikönyvek
(0 vélemény)

A Magyar-Szerbhorvát szótár összeállításában hasonló elvek érvényesültek, mint amelyek a Szerbhorvát-Magyar Szótár (Terra, Budapest 1957.) készítésénél vezettek bennünket. A magyar szóanyag kiválasztásában a jól bevált Kisszótár Sorozat magyar-idegennyelvű darabjaihoz igazodtunk, az értelmezéseket pedig a Szerbhorvát-Magyar Szótár előszavában felsorolt források felhasználásával készítettük. Az újabb keletű, különösen a szocializmus építésével kapcsolatos szavak és kifejezések értelmezéséhez állandó figyelemmel kísértük a jugoszláv sajtót és rádiót. Hogy a szótár használóinak némi nyelvtani segítséget is nyújtsunk, a szerbhorvát főnevek és melléknevek utolsó szótagjában kieső a-ra a birt. eset ill. a nőnemű alak megadásával felhívjuk a figyelmet. Jelöljük a birt. esetet ill. a nőnemű alakot olyan szavaknál, amelyek végén az -o hang l-ből származik. Megadjuk a birt. esetet olyan idegenszavaknál amelyet szóvégi -e vagy -o hangjukat a ragozás folyamán nem vesztik el, mint pl. atele (-ea), nivo (-oa). Ugyancsak jelezzük (tb. rövidítéssel) azokat a főneveket is, amelyek csak a többes számban használatosak.

Sorozatcím:
Kisszótár sorozat
Kiadó:
Terra
Kiadás éve:
1973
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második kiadás
Nyomda:
Akadémiai Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon
Terjedelem:
655
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 10.00cm, Magasság: 14.50cm
Súly:
0.20kg
Kategória:

Hadrovics László

1910 - 1997
Hadrovics László (Alsólendva, 1910. június 27. – Solymár, 1997. május 12.) állami díjas nyelvész, szlavista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a délszláv-magyar történelem, valamint a horvát nyelv helyesírás- és nyelvtörténete, valamint a magyar funkcionális mondattan és frazeológia. Fontos kései műve az 1993-ban megjelent Magyar történeti jelentéstan című munkája. Jelentős szótárkészítő munkássága is, a magyar–orosz, magyar–horvát, illetve magyar–szerb szótárak elkészítésében vett részt.

Hadrovics László  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 600 Ft 960 Ft
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 540 Ft
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 000 Ft 900 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 400 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...