Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Magyar-zsidó szellemtörténet a reformkortól a holocaustig I-II. A magyar zsidóság irodalmi tevékenysége a XIX. században / Bevezetés a magyar-zsidó irodalomba

Magyar-zsidó szellemtörténet a reformkortól a holocaustig I-II. - Komlós Aladár - Régikönyvek
(0 vélemény)

Mintha az idő vagy a "sors keze" maga is irodalomszervezői feladatra vállalkozna: "véletlenek" formájában kicenzúráz vagy pótlólag visszacsatol műveket a szellemi közlekedés nagy áramába. E rejtélyes "szerkesztésen" belül is ritka, amikor a feltámadt művek többet jelentenek önmaguk előkerülésének puszta szenzációjánál. Amikor nem a megtalálás ténye az esemény, hanem fölfedezésének időpontjával találkozva: a megtalált mű tartalma nyújt szenzációt, új aktualitást. Ilyen Atlantiszként újra felemelkedett mű Komlós Aladár A magyar zsidóság irodalmi tevékenysége a XIX. században című monográfiája, amely nemrégiben került elő egy pincéből. Komlós Aladár a XIX. század kezdetétől 1890-ig minden zsidó által írt, szelleminek minősülő produktumot feldolgozott. Nemcsak, sőt elsősorban nem az irodalom, hanem a jog-, nyelv-, történelem-, judaisztika-, orientalisztikatudomány, az újságírás és -szerkesztés, könyvkiadói és nyomdászati tevékenység szempontjából. Ha egy magyar zsidó leírt, átültetett (idegen nyelvről magyarra vagy fordítva) két mondatot, ő azt felkutatta, regisztrálta, beillesztette egy folyamat fejlődéstörténetébe. Filológiai alapossága, teoretikus rendszerezőkészsége, a magyar és az európai kultúrával együtt lélegző komparatív nézőpontja és tudása lenyűgöző. Ha ez a munka elkészültekor vagy közvetlenül utána napvilágot látott volna: az egész világon ez lenne a magyar zsidóság szellemi teljesítményéről szóló irodalom etalonja.

Sorozatcím:
Múlt és jövő könyvek
Kiadó:
Múlt és Jövő Kiadó
Kiadás éve:
1997
Nyomda:
Gyomai Kner Nyomda Rt.
ISBN:
9638569700
Kötés típusa:
kemény papír
Terjedelem:
323+392
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 23.00cm
Kategória:

Komlós Aladár

1892 - 1980
Komlós Aladár (született: Kredens, álnév: Koral Álmos; Alsósztregova, 1892. december 10. – Budapest, 1980. június 22.) magyar író, költő, műfordító, irodalomtörténész.

Komlós Aladár  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 000 Ft 500 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 600 Ft 1 120 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...