Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Magyarító szótár A szükségtelen idegen szavak elkerülésére

Magyarító szótár - Tolnai Vilmos - Régikönyvek
Magyarító szótár - Régikönyvek Magyarító szótár - Régikönyvek
(0 vélemény)

Ez a szótár első alakjában szinte három évtizeddel ezelőtt került ki a sajtó alól. Megszerkesztését a közszükség érzete idézte elő, a nemzeti érzésnek tiltakozása a más nyelvekből beözönlő idegen szavak áradata ellen, mely veszélyeztette nyelvünk tisztaságát és belső egységét. A mozgalom a képviselőházból indult ki, mely maga is hibás volt a dologban: néhai Madarász József szólalt fel 1897-ben az idegen szavak szertelen használata ellen s kormányintézkedést követelt korlátozására. Wlassics Gyula, akkori közoktatásügyi miniszter, tetemes összeget bocsátott a M. T. Akadémia rendelkezésére, hogy tájékoztató kézikönyvet adjon a közönség kezébe e nyelvi kórság elkerülésére. Így készült a Magyarító Szótár, a M. T. Akadémia Nyelvtudományi Bizottságának, szakembereinek, íróművészeknek s más érdeklődőknek közreműködésével.

Kiadó:
Eggenberger-féle könyvkereskedés
Kiadás éve:
1928
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pallas Részvénytársaság Nyomdája
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
339
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 18.50cm
Súly:
0.40kg
Kategória:

Tolnai Vilmos

1870 - 1937
Tolnai Vilmos, Lehr (Pozsony, 1870. július 24. – Sopron, 1937. július 29.) nyelvész, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Tolnai Vilmos  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 600 Ft
akár 50%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...