Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Magyarországért

Magyarországért - Kossuth Lajos - Régikönyvek
(1 vélemény)

Kossuth Lajos. Magyarországért. Nemzeti könyvtár 103-104. szám. Stádium Sajtóvállalat Rt. Bp., 1943. 124 p. // Mialatt Magyarország kilenc év előtt amaz óriási küzdelmet vivta, melynek intézése nemzetem akaratából sorsosztályrészemül jutott: mi annyira el voltunk zárva a külvilágtól, hogy Angliába csak összefüggés nélküli töredékes értesítések juthattak hazám felől, s még a keveset is, a mi eljutott, gyakran ellenséges indulat fércelte össze, mely szándékosan eltorzította küzdelmünk jellemét s ügyünk tiszta fényére rossz akarattal homályt vetett. Hanem az erkölcsi sejtelem (morál intuition) delejes lánca van hozzáfűzve a történelem nagy mozzanataihoz, - mi a jó és szabad emberek idegein rokonszenvet reszkettet végig, midőn a rokonszenv kiérdemlett. A népek ösztöneiben a jót a gonosztól megkülönböztető tapintat van, mely alig valaha csalatkozik. A szeretet, a szív ez édes bölcsesége által vezettetve, mély és általános érdeklődéssel kísérte Anglia népe a végzetek viharának változatait ama távol országban, mely - az európai szabadság kálváriája - ősi címerében kettős keresztet visel, keresztet, a mártíromság jelképét, de ha még van igazság a nap alatt: a feltámadásét is. Nem gondolom, hogy idegen küzdelem, melynél Anglia részes nem vala, oly általános érdeklődést keltett volna valaha ez országban, mint aminővel a mi harcunk találkozott, mindamellett is, hogy alapos és részrehajlatlan értesítések hiányában Nagybritannia népe alig képezhetett magának tiszta fogalmat ama véres válság valódi természete s érdeme felől. Kilenc év mult el azóta kilenc hosszú év, uram, elnök úr! Oh, én tudom, mennyire hosszú! Megvénültem e kilenc óv alatt, a nappalok óráinak éber gondjai, az álmatlan éjek kínos hánykódásai között; és én tudom, - nem panaszkép mondom, mert a dolog természetes - én tudom, hogy a könyörületlen idő hideg érintése lelohasztotta a rokonszenvnek vidor lángjait.

Sorozatcím:
Nemzeti könyvtár
Illusztrátorok:
Fáy Dezső
Borító tervezők:
Fáy Dezső
Kiadó:
Stádium Sajtóvállalat Rt.
Kiadás éve:
1943
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Stádium Sajtóvállalat Rt.
Kötés típusa:
fűzött papír
Terjedelem:
124 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 21.00cm
Kategória:

Kossuth Lajos

1802 - 1894
Udvardi és kossuthfalvi Kossuth Lajos (Monok, 1802. szeptember 19. – Torino, 1894. március 20.) magyar államférfi, a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó-elnöke. A nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért s a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakja, a magyar szabadságharc szellemi vezére. Máig egyike azoknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik az 1848–1849-es forradalmat és szabadságharcot, Széchenyivel és Petőfivel együtt.

Kossuth Lajos  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
10 000 Ft 6 000 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2019. 12. 27. 6:54

    Kiderült belőle, hogy az 1848-as években is nagymértékű volt az emberek megkülönböztetése vallásuk miatt. Korhű képet fest a könyv Magyarország társadalmi helyzetéről.