Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Matematikai érvelések és bizonyítások

Matematikai érvelések és bizonyítások - Galilei, Galileo - Régikönyvek
Matematikai érvelések és bizonyítások - Régikönyvek Matematikai érvelések és bizonyítások - Régikönyvek
(0 vélemény)

"A Discorsi Galilei legérettebb és tudomány fejlődése szempontjából legnagyobb hatású munkája. Az 1633-as per utáni házi őrizetben írta, de a mechanikára vonatkozó korábbi munkáját is beledolgozta…" - írja e műről Simonyi Károly A fizika kultúrtörténete című könyvében. Négy napon át beszélget Salviati, Sagredo és Simplicio, hol vitatkozva, hogy csupán kételyeket hangoztatva, hogy egyetértésre jutva; az első két napon az anyagoknak a töréssel szemben mutatott ellenállásáról, ennek az ellenállásnak a matematikailag is megfogható tulajdonságairól. E két nap kötetlenebb eszmefuttatásaiban el-elkalandoznak fő tárgyuktól, kitérnek a kontinuum és részei közötti viszonyra, a véges és végtelen kérdéseire (néhány paradoxonnal minden bizonnyal megborzongatva a korabeli, XVII. Századi olvasó hátát), arra, hogy a fény vajon végtelen gyorsasággal terjed vagy végessel, és hogy légüres térben hogy is esnének a magukra hagyott testek. A harmadik és negyedik napon egy - az eredeti olasz nyelvű szövegben latinul megjelenő - traktátus közös értelmezésén munkálkodnak; ezt a szigorúbb formát választotta Galilei a mozgás axiomatikusan megalapozott vizsgálatának kifejtésére. Itt régi kedves ismerősök őseit süvegelheti meg a mai olvasó: a vízszintes síkon testekre kimondott tehetetlenségi elvet, a lejtő menti mozgást leíró fő tételeket, és az ágyúgolyó pályájának leírását - ahogyan ma mondjuk: a hajítások vizsgálatát. Az élvezetesen megfogalmazott párbeszédekből, ellenvetésekből, replikákból kirajzolódik, mely pontokon került Galilei polémiába az arisztoteliánus tanokkal, s miképpen sikerült e tanokat meghaladnia. A kötethez írt utószóból az olvasó választ kaphat néhány, a könyv olvasása közben bizonyára felmerült kérdésére, és bizonyára felmerült kérdésére, és betekinthet a Galilei-, közelebbről a Discorsi-kutatás jelenlegi állásába.

Fordítók:
Dávid Gábor
Borító tervezők:
Ginács László
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1986
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
Nyomtatott példányszám:
5.000 darab
ISBN:
9630738643
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
399 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
A kiadó az olvasóhoz 9
Első nap 13
Második nap 123
Harmadik nap 169
Negyedik nap 275

Utószó (Vekerdi László) 331
Jegyzetek (Gazda István és Pesthy Monika) 365

Galilei, Galileo

1564 - 1642
Galileo Galilei (Pisa, 1564. február 15. – Arcetri, 1642. január 8.) olasz fizikus, csillagász, matematikus, természettudós. A fizikában ő honosította meg a kísérleteket és méréseket, új módszereket adva ezzel a fizikának (és a többi természettudománynak). A csillagászatban ő volt az első, aki tudatosan használta az általa épített távcsöveket csillagászati jelenségek és objektumok megfigyelésére. Eredményei összhangban voltak a kopernikuszi heliocentrikus világképpel, ezért összeütközésbe került a katolikus egyházzal. Az inkvizíció 1633-ban könyveit betiltotta, Galileit tanainak megtagadására kényszerítette, és házi őrizetben kellett élnie 1642-ben bekövetkezett haláláig. A katolikus egyház csak 1992-ben érvénytelenítette az ítéletet.

Galilei, Galileo  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 540 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...