Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Max Frisch drámák

Max Frisch drámák - Frisch, Max - Régikönyvek
Max Frisch drámák - Régikönyvek Max Frisch drámák - Régikönyvek
(0 vélemény)

Max ​Frisch, Dürrenmatt társaságában, az ötvenes-hatvanas években a svájci és egy­ben az egész német nyelvű drámairodalom kiemelkedő és izgalmas alakja volt. Mára ezek a drámák, bár szerzőjük alkotópályája még nem zárult le, hovatovább irodalom­történeti távlatba kerülnek, és megértek rá, hogy egy kötetben összegyűjtve olvashassuk-vizsgálhassuk őket. Max Frisch írói s egyben drámaírói pályája a II. világháború végén indult, és a meg­előző kataklizma élménye nyomta rá a bé­lyegét sokáig. A drámai műfajban Brecht volt Frisch tanítómestere. Az ő nyomdokain haladva intellektuális-morális elemzésnek vetette alá a fasizmus táptalaját képező né­met polgárságot. Drámái mind illúziókat rombolnak le, de – és itt a tanítvány elfordul mesterétől – nem pontosan körülhatárolt ideológia szellemében, hanem a háború utáni nyugat-európai irodalomra jellemző ta­nácstalansággal. Frisch színháza a szkepszis színháza. A szkepszis a drámai formát is kikezdi. Ezért Frisch valamennyi darabja kísérlet egyben újfajta drámai formák kidolgozására. Rekviem, tandráma, modell-dráma, parabola váltogatja egymást. De a bizonytalan tartalmú műfaji meghatá­rozások, formai kísérletek mögött, a szkep­szis boncolásán túl minduntalan a huma­nista értelmiségi aggódásába és éleslátásába ütközünk: aki hol a holtak áldozatával érvel, hol a kispolgár végzetes korlátoltságára és befolyásolhatóságára figyelmeztet, hol az értelmiségi szerepének lehetőségeit vizsgálja ebben az embert önmagával is oly könnyen szembeállító korban.

Fordítók:
Rónay György, Görgey Gábor, Bányai Geyza, Ungvári Tamás, Gera György
Borító tervezők:
Urai Erika
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1978
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
Nyomtatott példányszám:
13.000 darab
ISBN:
9630711192
Kötés típusa:
fűzött egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
521 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.50cm, Magasság: 18.50cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
ÉS A HOLTAK ÚJRA ÉNEKELNEK
(Nun singen sk wieder) Ungvári Tamás fordítása
DON JUAN avagy a geometria szerelmese
(Don Juan oder Die Liebe zur Geometrie) Bányay Geyza fordítása
HA EGYSZER HOTZ ÚR DÜHBE GURUL
(Die grosse Wut des Philipp Hotz) Gera György fordítása
BIEDERMANN ÉS A GYÚJTOGATÓK
(Bkdermann und die Brandstifter) Ungvári Tamás és
Görgey Gábor fordítása
ANDORRA
(Andorra) Rónay György fordítása
JÁTÉK AZ ÉLETRAJZZAL
(Bkgrafie: Ein Spiel) Ungvári Tamás fordítása
UTÓSZÓ
Földényi F. László

Frisch, Max

1911 - 1991
Max Frisch (Zürich, 1911. május 15. – Zürich, 1991. április 4.) svájci építész, író. A legkiemelkedőbb svájci írók közé tartozik, munkássága része a német irodalomnak. Életének közel nyolcvan éve alatt a drámák és a regények mellett az építőművészetben is tudott alkotni. Kiemelkedő drámái az És a holtak újra énekelnek, a Biedermann és a gyújtogatók, jelentős regénye a Stiller, a Homo Faber és a Ganteibein legyen a nevem.

Frisch, Max  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 200 Ft
70%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 330 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...