Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Fényes Szabolcs: Maya - CD-vel

Fényes Szabolcs: Maya - CD-vel - Fényes Szabolcs - Régikönyvek
(0 vélemény)

Részlet: "FÉNYES SZABOLCS ÉLETE „Meggyőződésem, hogy a zenének, különösen a könnyű zenének, amellyel az életem összefonódott, a melódia a lelke, a világa, az anyanyelve. A melódia a zene sorsa és jelleme, a melódia a zenének - hogy is mondjam csak - a humánuma. Dallamától emberi a muzsika." Fényes Szabolcs Amikor 1931-ben a bukásokba belefáradt operettszínházi direktor elé odaállt a magyar slágerkirály, Harmath Imre, állítólag így konferálta be ismeretlen, ifjú felfedezettjét: „A fiatalember most maturált, direktorkám! Az iskolában nem valami jó tanuló, de Siklós bácsi, aki tanítja a Zeneakadémián, azt állítja, hogy övé a jövő! Hallgassa meg, mit tud ez a gyerek, és maga is ezt fogja mondani!" Az elfogódott fiatalember nem más volt, mint Fényes Szabolcs. Harmath, úgy látszik, nemcsak remek dalszövegeket agyalt ki, hanem a tehetség felismeréséhez is kiválóan értett. Fényes Szabolcs a huszadik századi magyar könnyűzene talán legtermékenyebb és legsikeresebb képviselője lett: csaknem ötven operettet írt, több mint százharminc film Fenyes Szabolcs (1912-1986) zenéjét jegyezte, táncdalainak, sanzonjainak pedig se szeri, se száma. Ahogy a színpadot, úgy hódította meg a többi területet is, ahol csak szükség volt az igényes könnyű műfajra, legyen az lemezstúdió, a rádió vagy a televízió. Működésének kezdetén a bécsi operettstílus volt divatban, majd az Ábrahám Pál és Brodszky Miklós nevével fémjelzett korszak következett. Jött a szving, a beat és ki tudja még hányféle stílusirányzat, de Fényes mindig lépést tartott a korral - nemcsak leleményessége, de befogadóképessége sem ismert határokat. A könnyű műfajon belül minden stílusirányzatot kipróbált, egyetlen ars poeticája volt: a melódia.

Kiadó:
Kossuth Kiadó
Kiadás éve:
2013
Kiadás helye:
Budapest
ISBN:
9789630974653
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
51 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 21.00cm
Kategória:
TARTALOM
A SZERZŐ 4
FÉNYES SZABOLCS ÉLETE
A MAYA 24
"SZERETNÉK EGYSZER KICSIT
BOLDOG LENNI..."
AZ ELŐADÓMŰVÉSZEK 42
HÁZY ERZSÉBET BENDE ZSOLT,
GALAMBOS ERZSI, RÁTONYI RÓBERT,
NÉMETH MARIKA, KORDA GYÖRGY,
RADNAI GYÖRGY, BILICSI TIVADAR,
PALÓCZ LÁSZLÓ, PALCSÓ SÁNDOR

Fényes Szabolcs

1912 - 1986
Fényes Szabolcs (Nagyvárad, 1912. április 30. – Budapest, 1986. október 12.) Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző. Nevét viseli a könnyűzenei alkotótevékenységet elismerő Fényes Szabolcs-díj.

Fényes Szabolcs  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
akár 60%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...