Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Nandu

Nandu - Bóka László - Régikönyvek
Nandu - Régikönyvek Nandu - Régikönyvek
(0 vélemény)

A regény a magyar arisztokrácia s a magyar klérus századeleji életének mélyen ironikus ábrázolása. Még az első világháború, 1918-19 is belefér a keretekbe, ez utóbbi csak jelzésszerűen, de a "jelzés" a regény világán belül, funkciójához mérten a teljesség érzetét kelti. A regény főszereplője, Köttöni Déneske, a grófi család félig örökbe fogadott fia. Déneske tíz-tizenkét éves korában, apja halála után, a gróf egy szeszélye folytán kerül a főúri házba, és azonnal meghódítja a szíveket. Kezdetét veszi neveltetésének szellemes és mulatságos folyamata. Ki-ki a saját képére és eszményei vagy céljai szerint igyekszik nevelni a kisfiút. A gróf, főként "személyes példamutatással" valódi "úriemberré", a gróf csirkefogó eszes titkára számtanra és "életismeretre" oktatja, a derék, zeneileg művelt káplán zenére és buzgó hitismeretre. S csak később, Déneske tizenhét-tizennyolc éves korában derül ki, hogy sem állandó, sem alkalmi nevelői együtt nem hatottak rá annyira, mint egyetlen barátja, Kertész Pisti. Az ő nevelésének és a kornak hatása, hogy a fiú 1918-19-ben végleg elpártol a grófi világtól, s további tapasztalatok árán - már emigrációban Bécsben és Párizsban - fejlődik odáig, hogy végleg elszakad minden szál közte és az úri világ között, s teljesen befogadja út a mozgalom, a kommunisták "világközössége".

Borító tervezők:
Bartha László
Kiadó:
Magvető Kiadó
Kiadás éve:
1973
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
2
Nyomda:
Athenaeum Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
646 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.56kg
Kategória:
TARTALOM


ELSŐ RÉSZ
Az örökség 5
MÁSODIK RÉSZ
Alapismeretek 223
HARMADIK RÉSZ
Dalirodalom 309
NEGYEDIK RÉSZ
Új mesterek 397
ÖTÖDIK RÉSZ
Forradalmi szvit509
HATODIK RÉSZ
Népzene 587
HETEDIK RÉSZ
Nandu 631

Bóka László

1910 - 1964
Bóka László Károly, teljes nevén: Bóka László Károly Gyula Nándor Zoltán (Budapest, 1910. június 19. – Budapest, 1964. november 1.) József Attila-díjas (1960) magyar író, költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja (levelező: 1953).

Bóka László  további könyvei

akár 63%
Hűségpont:
 
23%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 462 Ft
akár 63%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...