Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Napnyugati őrjárat Egy utazás regénye

Napnyugati őrjárat - Márai Sándor - Régikönyvek
(1 vélemény)

E kötetből az olvasó nem az örökké felfedezőútra induló Márait ismerheti meg. Az író ezúttal olyan helyszínekre (Párizs és London) látogat el, ahol korábban, hosszabb-rövidebb ideig, járt már. Megkondultak a vészharangok Európa felett, elhangzott a figyelmeztető szó a „Nyugat alkonyáról”. Mindennek valóságáról személyesen akar meggyőződni az örök vándor Márai, ezért látogat el Párizsba és Londonba. Nem hagyományos útleírás a kötet, sokkal inkább személyes emlékek és megfigyelések ötvözete. Egykori szállodák, vendéglők, a franciák és angolok elgondolkodtatóan különc szokásai finom iróniával szövik át a kötetet. Az író nem kirándulni, hanem őrjáratra indult, mert érzi, utoljára ül vonatra: elkerülhetetlennek látszik az újabb világpusztulás, a háború. A könyv látlelet a háború előtti utolsó pillanatokban, s a vizitáló „orvos” reménykedik, hogy a „beteg” csak gyengélkedik. Itt is és most is a műveltségben látja az egyetlen megoldást: „…egy kultúrát a végső pillanatban nem a légelhárító ágyúk védenek meg, hanem az emberi műveltség lelkiismerete.” A kötet 1936-ban jelent meg először, s három év múlva a légelhárító ágyúk jutottak főszerephez. Egy író feladata viszont nem lehet más, mint amit őrjárata egyik befejező gondolatataként mond el: „…adj hírt, hogy élnek még Napnyugaton emberek, akik nem tudnak másként lélegzeni, csak a szabadság levegőjében.”

Kiadó:
Helikon Kiadó Kft.
Kiadás éve:
2004
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Sylvester János Nyomda Kft.
ISBN:
9632088573
Kötés típusa:
fűzött kemény papír
Terjedelem:
156 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:

Márai Sándor

1900 - 1989
Márai Sándor, eredeti nevén márai Grosschmid Sándor Károly Henrik (Kassa, 1900. április 11. – San Diego, 1989. február 21.) magyar író, költő, újságíró.

Márai Sándor  további könyvei

45%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2006
Antikvár könyv
2 500 Ft 1 375 Ft
25%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2005
Antikvár könyv
900 Ft 675 Ft
45%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft 1 650 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (Révai) 2020.01.14. 20:02

    Márai Napnyugati őrjárat c. könyve egy utazás története. A szerző már a II. VH árnyékában kap lehetőséget kiutazáskor Bécset érintve egy hathetes Párizs-London-Párizs útra. Úgymond: megszemlélve ellenőrizni, vajon roskad-e már össze a nyugati Európa. Akárha ma tennénk mindezt országunk kivándorlási válságában, megnézve, hogyan bírják az igazi kapitalisták a nyomást, s a látottak kapcsán rögzítenénk gondolatainkat. Nos, akkor még virágzott a civilizáció, bár a kontinensen már szuronyokkal őrizték, de Londonban minden sarkon építkeztek, s láthatóan egész Európa készülve a háborúra fegyverkezett. Az utazó Márai tapasztalta, amit jómagam is 40 évvel később, hogy úgy néznek rám, mint közép-európai polgárra, mintha valami alantas csodabogár lennék, s a németemet, csak Svájc határáig értik meg. Kitűnő írás!