Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

National Geographic - Földközelkép Látlelet a világ helyzetéről

National Geographic - Földközelkép - Papp Gábor - Régikönyvek
(0 vélemény)

Különszámunk egy kicsiny, ám annál érdekesebb planétáról ad közre látleletet. Lakhelyünkről, a Földről lesz szó, amely még száz évvel ezelőtt is sokkal nagyobbnak tűnt, mint manapság. Azóta zsugorodott annyira össze, amióta a megszaporodott emberiség széltében-hosszában bejárta és feltérképezte, majd utakkal, csövekkel, kábelekkel és száloptikával hálózta be. S miközben mindezt véghezvitte, azt is megtanulta, hogyan ürítheti ki szülőbolygója dús kincsestárát. Mostanára meg kellett értenünk: a Föld védtelen, sebezhető bolygó. Ha kitapintjuk a pulzusát, rögtön érezzük: egyre szaporábban ver a szíve. Eddigi, négy és félmilliárd éves története minden pillanatban nyomott hagyott rajta: megáradt víztömegek, egymásnak ütköző kontinensek formálták nemcsak évezredekre, de röpke percekre is felosztott időskálán. S mégis, egy vagy két iszonyatos meteorbecsapódást leszámítva, bolygónk soha nem változott olyan rohamos sebességgel, mint a mi korunkban. Ráadásul ennek a mostani átalakulásnak egyértelműen mi vagyunk az okozói. Ténykedése során az emberiség pillanatok alatt a maga képére szabta kozmikus lakhelyét. A szárazföldek csaknem 35 százalékát szántófölddé, legelővé alakította, minden tengert a birtokába vett és kizsigerelt, a levegőeget sugárhajtású repülőgépekkel szántotta keresztül-kasul. Minthogy pedig a lélekszáma egyre gyarapodik, idővel milliószám indult vándorútra, kelt át országhatárokon, költözött vidékről a nagyvárosokba. A természetvédők a világ háborítatlan maradékának védelmét sürgetik, s jó okkal - az ijesztő ütemben változó éghajlat kiszámíthatatlan, előre nem sejtett változásokat okoz az ökoszisztémákban. Ráadásul a világgazdaság egyre inkább átszövi, behálózza a földtekét, s miközben százmilliók javait gyarapítja, másik százmilliók életét taszítja még mérhetetlenebb nyomorba. Az orvos először megtapintja a beteg pulzusát, majd lajstromba veszi a tüneteket. A következőkben betegeskedő bolygónk tüneteiről lesz szó: közelképet adunk a gondok sújtotta Földről, hogy ki-ki eldönthesse, mennyire látja súlyosnak a helyzetet. Olvasóink remélhetőleg komolyan fontolóra veszik majd a kúra lehetséges útjait-módjait. Fontos, hogy megtegyék: ennek a páciensnek a gyógyulása az egész emberiség közös ügye. Elsősorban aggasztó szimptómákról, elrettentő számokról, adatokról lesz szó. Ám nekünk nem szabad lemondanunk a betegről - bolygónk csodálatos organizmusa még mindig képes a gyógyulásra. Az emberiség minden népének közös sorsa, ennélfogva a felelőssége is közös. A National Geographic Society célja, hogy felrázza a világot, ébren tartsa az emberiség lelkiismeretét. Hisszük, hogy a Földközelkép segíthet ebben, sőt annál is többet tehet: a jövőbe nézve megmutathatja a terápia lehetséges módjait.

Kiadó:
Sanoma Budapest Kiadói Rt.
Kiadás éve:
2007
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Winkowski Sp.z.o.
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
118 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 23.00cm, Magasság: 27.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Beköszöntő 9
Az emberi tényező 10
Népesség
Ázsia költözik - irány a város! 14
A történelem során most először él az emberiség nagyobbik fele városokban - miközben tovább terjed az urbanizáció.
Életminőség
Nincstelenek és gazdagok 22
A világ sok részén egyre magasabb az életszínvonal, ugyanakkor folyamatosan mélyül a szegények és jómódúak közti szakadék.
Emberi hatások
A fékevesztett fogyasztás súlyos terheket ró a környezetre 32
Az ember jobban megváltoztatta bolygónk arculatát, mint előtte bármely más faj, és e változások üteme csak egyre gyorsul.
Víz és élelem
A kereslet nő, de a fejlődés nagy feladatokat támaszt 42
Egyre hatékonyabban állítjuk elő az élelmiszereket, de meg kell találnunk a módját, hogy a földművelés kevésbé zsigerelje ki a környezetet.
Kapcsolatunk a természettel 48
ÖKOSZISZTÉMÁK
Jövőnk záloga: a természet egyensúlya 52
TREND: A fölismerés, hogy mennyire függünk környezetünktől, új törekvésekre sarkallhat, hiszen meg kell mentenünk a Föld zsugorodó élőhelyeit.
TERMÉSZETVÉDELEM
Nem minden védett amit veszély fenyeget 58
TREND: A „zöld szigeteket" nem elég őrizgetni. Természetvédők újabban a helyi közösségekkel karöltve teljes ökorendszereket helyeznek oltalom alá.
SZÉN-DIOXID ÉS ÉGHAJLAT
Az energia ára a fölmelegedés 64
TREND: Az olaj és földgáz eltüzelésével Földünk éghajlatát is melegítjük. A probléma égetővé vált, mihamarabb új módszereket kell találnunk az energiatermelésben.
Behálózott nagyvilág 72
TECHNIKA
Elektronikus és emberi kapcsolatok 76
Egyre olcsóbb a digitális technika, a mobiltelefon - s ezáltal sorra születnek az újfajta közösségek. A modern kor áldásaiból immár a világ szegényebbik fele is részesülhet.
GLOBALIZÁCIÓ
Egy kultúrában egyesül a világ? 82
TREND: A globalizálódó gazdaság millióknak hozott föllendülést, ám félő, hogy szürke masszává mossa össze a kultúrák ragyogó színeit.
MIT HOZ A JÖVŐ?
Döntéseinken múlik utódaink sorsa 90
Az elmúlt évtizedek változásai után jobban élünk, mint az előző nemzedékek. De még sohasem álltunk ilyen nagy és súlyos feladatok előtt.
Térképek és források 96
VILÁGTÉRKÉPEK 98
A KONTINENSEK FELSZÍNE ÉS ORSZÁGAI 102
IMPRESSZUM 116
FORRÁSOK ÉS HIVATKOZÁSOK 118

Papp Gábor

1872 - 1931
Papp Gábor (Kolozsvár, 1872. szeptember 19. – Szeged, 1931. február 9.) erdélyi magyar festőművész.

Papp Gábor  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 480 Ft
20%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 480 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...