Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Néma küzdelem

Néma küzdelem - Nyirő József - Régikönyvek
Néma küzdelem - Régikönyvek Néma küzdelem - Régikönyvek
(1 vélemény)

Nyirő József. Néma küzdelem. Budapest, [1944]. Révai Testvérek Irodalmi Intézet R.T. (Ny.) 576 p. (Nyirő József munkái). Festett felső lapélek. Félvászon. Részlet a könyvből: Napok óta tart a kietlen, hideg őszi esőzés. Sár, mocsok, elhagyatottság és vigasztalanság az egész környék. Fátlan agyaghegyek emelkednek egymás mellett hosszú vonulatban a Kárpátok felé tele vízmosásokkal, omlásokkal, csúf ráncokkal, összevissza nőtt tövisbokrokkal. Sovány, pataverte, kopár juhlegelő az egész. Az egyetlen utat, amely a Fundaturán átvezet, meredek, szürkepalás omláson vágták be a hegy kopasz oldalába és meredek ívben csúszik lefelé Kolozsvár irányába. Az agyagdombokon túl többezer hold termékeny vidék kezdődik: az uradalmak világa tanyákkal és udvarházakkal a száz6adokon át kiveszett és elpusztult magyar települések helyén. A szétszórt, egymástól távol eső román falvak egyelőre még a völgy túlsó oldalán verődtek össze a fatemplomok körül. Kezdetleges, vályogból vert, kékre mázolt kunyhók tenyérnyi ablakokkal, trágyával kevert agyagpadlóval, magas, fekete, gombás szalmatetőkkel, rekedt kutyákkal.

Sorozatcím:
Nyirő József munkái
Kiadó:
Révai Testvérek Irodalmi Intézet R.T.
Kiadás éve:
1944
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Révai Testvérek Irodalmi Intézet Rt. nyomdája
Kötés típusa:
félvászon
Terjedelem:
576
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Kategória:

Nyirő József

1889 - 1953
Nyirő József (Székelyzsombor, 1889. július 28. – Madrid, 1953. október 16.) erdélyi magyar író, kilépett katolikus pap, politikus, újságíró. Újságíróként és országgyűlési képviselőként németbarát volt, és többször elismerően szólt a Harmadik Birodalomról, illetve antiszemita kijelentéseket tett. 1944–45-ben a nyilaspuccs után a nyilas csonkaparlament (Törvényhozók Nemzeti Szövetsége) tagja volt, ő volt Sopronban a Szálasi-kormány utolsó sajtótermékének, az Eleven Újságnak a főszerkesztője, és a Nagynémet Birodalomba is követte a kormányt.

Nyirő József  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1993
Antikvár könyv
1 200 Ft 960 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft 1 800 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft 1 800 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 200 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1944Révai Testvérek Irodalmi Intézet R.T.) 2020.01.25. 22:18

    Nyírő egy mezőségi szórvány magyar településen keresztül megmutatja Erdély elvesztését.