Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Nemzetiségi kérdés, nemzetiségi politika

Nemzetiségi kérdés, nemzetiségi politika - Andics Erzsébet - Régikönyvek
(0 vélemény)

A nemzetiségi kérdés korunk egyik legégetőbb, ugyanakkor legösszekuszáltabb, legbonyolultabb kérdése. Megoldatlansága állandó gyötrelemben tartja az emberiséget: nemzeti követelések, nemzeti sérelmek jogcímén mind gyakrabban véres háborúk pusztítják el az "emberek vetését". A nemzetiségi kérdés megoldásával, a nemzeti viszonyok eltüntetésével társadalmunk egyik legnagyobb, legfájóbb sebét sikerülne begyógyítani, annyi országos és egyéni tragédia kórokozóját megszüntetni. Viszont talán egyetlenegy kérdésben sem annyira pesszimista a közfelfogás, mint éppen ebben a kérdésben. Lehetséges-e egyáltalában kiküszöbölni a nemzeti ellentéteket? Valóban mindaz, aminek az utóbbi évtizedekben tanúi voltunk, azt látszik bizonyítani, hogy a nemzeti gyűlölködés, torzsalkodások és véres hódító háborúk az egyes nemzetek között kiirthatatlanok és a nemzetek tartós, békés együttműködésére irányuló törekvések reménytelenek. Vajjon nem térnek-e újra és újra vissza ugyanazok a nemzeti problémák, vajjon nem mélyültek-e el éppen az utolsó fél évszázad folyamán a nemzeti ellentétek, vajjon nem nőtt-e meg ez a kérdés olyannyira, hogy napjainkban jóformán alig van ország, nép, amelyet ne gyötörnének a belőle fakadó szenvedések?...

Sorozatcím:
Munka és tudás könyvtára
Kiadó:
Szikra
Kiadás éve:
1947
Kiadás:
3.
Nyomda:
Szikra Irodalmi és Lapkiadó Vállalat, Nyomdai Rt.
Kötés típusa:
tűzött papír
Terjedelem:
40
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:

Andics Erzsébet

1902 - 1986
Andics Erzsébet (Budapest, 1902. június 22. – Budapest, 1986. április 2.) történész, kommunista politikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Berei Andor felesége, Farkas Vladimir anyósa.

Andics Erzsébet  további könyvei

1848-1849 - Andics Erzsébet - Régikönyvek
50%
Kiadás éve: 1968
1 600 Ft 800 Ft (50%)
Antikvár könyv
A magyar munkásmozgalom az 1914-18-as világháború alatt - Andics Erzsébet - Régikönyvek
50%

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...