Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Népi kézimunkák

Népi kézimunkák - Lengyel Györgyi - Régikönyvek
(2 vélemény)

Köztudott, hogy a népi hagyományok őrzésének nemcsak nálunk, hanem világszerte mélyebb értelme van. Minden népnek megvan a maga hagyománykincse, és amikor ezt ápoljuk, az élet sokszínűségét védjük. Könyvünk bevezet a népi hímzés kimeríthetetlen gazdagságába, ismerteti eredetét, társadalmi szerepét, a tájegység sajátosságait, a változatos motívum- és színvilágot. A szerző a képzőművész érzékenységével és a tudományos kutató alaposságával válogatta össze hímzéskincsünk legszebb régi és a hagyományt méltóképpen továbbfejlesztő újabb darabjait. A művészi ízlés, a látáskultúra fejlesztésének szolgálatában foglalkozik a ritmus, az arány, a szimmetria, a kompozíció kérdésével, a díszítőelemek elhelyezésével, a színek érzelmi hatásával. A kézimunkázást művészi jellegű alkotótevékenységnek tekinti, amelynek célja otthon, a környezet korszerű, igényes megszépítése. Tanácsokat ad a kézimunkák esztétikus elkészítéséhez. A könyv szinte teljes egészében kivitelezett, kész darabokra épül. Több mint 150 kézimunka fotóját és leolvasható mintarajzát mutatja be; közli a minták leírását, elvégezve esztétikai elemzésüket. A technikai ábrák a különböző öltések kivitelezését szemléltetik. A szerkezeti rendet elsődlegesen nem a tájegységi csoportosítás, hanem a gyakorlati és művészi szempont határozza meg. A hímzések kivitelezésében vannak könnyebb és nehezebb öltésfajták, egyszínűek és több színben pompázóak. A minták rendjében a könnyebben kivitelezhető technikáktól a bonyolultabbak felé haladunk. A kézimunkát kedvelők bizonyára most is örömüket lelik a bemutatott régi és új darabokban, amelyek a leolvasható minták és az elemzések segítségével művészi igényű, szép munkák elkészítésére serkentenek.

Illusztrátorok:
Molnár Józsefné, Antalné Szathmáry Ilona, Kotilla Ilona
Kiadó:
Kossuth Könyvkiadó
Kiadás éve:
1978
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
ISBN:
9630910896
Kötés típusa:
kemény papírkötés, kiadói borítóban
Terjedelem:
196 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 21.50cm, Magasság: 28.00cm
Súly:
0.60kg
Kategória:
Előszó 5
Bevezető 7
A népművészeti hagyományról 7
A népművészet jelentősége ma 12
Fonás, szövés, hímzés 13
A hímzés keletkezése, alapanyagai 16
"Úrihímzés", "hímvarró" mesterek 18
A női kézimunkáról általában 20
A népi hímzésről 22
Férfihímzések 23
Női hímzések 25
Kompozíció, ritmus, arány 25
Színek 26
Hagyományosan díszített darabok 27
Keresztszemes hímzések 30
Minták és mintaelemzések 35
Öltéstechnikák 181
Képek, rajzok jegyzéke 193
Irodalom 195

Lengyel Györgyi

Lengyel Györgyi  további könyvei

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2019.03.29. 20:17

    Lengyel Györgyi összes kézimunkáról szóló könyve fantasztikus. Ezt a kötetet palóc hímzésmotívumok miatt vásároltam meg, és nagyon meg vagyok vele elégedve. Emellett számos érdekes minta van benne, legszívesebben mindet kivarrnám.

  • 2018.07.01. 7:55

    Gyönyörű könyv, jó állapotban.