Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Orosznak lenni - vagy nem lenni?

Orosznak lenni - vagy nem lenni? - Szolzsenyicin, Alekszandr - Régikönyvek
(0 vélemény)

Az idén épp kilencvenöt éve, 1918. december 11-én született Alekszandr Szolzsenyicin, és negyven évvel ezelőtt, 1973. szeptember 5-én írta meg egyik legfontosabb politikai manifesztumát, a Szovjetunió vezéreihez címzett levelét. Kötetünk „tétje” azonban ezen évfordulós dátumok megünneplésénél jóval nagyobb: hogyan lehet Szolzsenyicin gondolkodói életművét „visszavezetni” a mai magyarországi szellemi életbe? Feltételezhetjük-e egyáltalán, hogy volt olyan időszak, amikor a magyar viták szerves részét képezte, vagy legalábbis kulcsfontosságú és magától értetődő hivatkozási alap volt? Ha igen, akkor „melyik” Szolzsenyicin? A Gulag szigetvilág alkotója? A Nobel-díjas író? A hazájából kitoloncolt másként gondolkodó? A politikai röpiratok, vitairatok szerzője? Érdemes-e ezeket a kérdéseket épp Magyarországon feltenni,amikor életművének megítélése saját hazájában, Oroszországban is ellentmondásos? Amikor a Szolzsenyicin-viták lefolytatása helyett „odahaza” inkább a hallgatás jellemző? Szolzsenyicin nagy művei és egymásnak sokszor gyökeresen ellentmondó gondolkodói kísérletei mögött van egy konstans elem, egy állandó arc: az oroszság. Saját oroszságát ő maga egyszerre tekinti politikai kinyilatkoztatásnak (ami legfőképp a kommunizmussal áll szemben), ideológiai kategóriának (ami a konzervativizmus „népi” válfaját teszi a hierarchia csúcsára), morális küldetésnek (ami az individualizmus összes formáját kizárja), eszmei pozíciónak (ami mindenféle nyugatos szemlélet ellenpólusa) és történelmi szerepnek… A Szolzsenyicin különlegesen gazdag publicisztikai hagyatékából készült válogatás keretében azt mutatjuk be, mit is jelent nála az így felfogott „oroszság” mint komplex önkép és alkotói szemlélet, politikai és ideológusi szerep. Ám amikor az orosz hazafiság jelentéséről, meggyalázásáról vagy az orosz történelem tanulságairól beszél, az nekünk, magyaroknak is sokat mondhat – arról, hogyan találhatunk rá egy olyan egészséges hazafiságra, amely a közös szellemiségben gyökerezik, de nem kirekesztő, és új esélyt ígér... abban a világban, amely Szolzsenyicinszerint a vesztébe rohan.

Fordítók:
Kiss Ilona
Borító tervezők:
Szabó Levente
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
2013
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9789630796552
Kötés típusa:
fűzött kemény papír kiadói borítóban
Terjedelem:
285
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.50cm, Magasság: 20.50cm
Kategória:
I. Járom és szabadság
Hazugság nélkül élni! 7
A szabadság elsekélyesedése 15
II. A Nyugat szelleme
Nyitott szemmel 23
Meghasadó modern világ 41
III. Művészet és modernitás
Előadás a Nobel-díj átadása alkalmából 67
Dallam a semmi húrjain 93
IV. Vallás és hagyomány
Elfeledett Isten 105
Szenvedés és istenkeresés 118
V. Szovjet történelem, orosz távlat
Levél a Szovjetunió vezéreinek 135
Oroszország az összeomlás felé 189

Szolzsenyicin, Alekszandr

1918 - 2008
Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin (oroszul: Александр Исаевич Солженицын) (Kiszlovodszk, 1918. december 11. – Moszkva, 2008. augusztus 3.) Nobel-díjas orosz író.

Szolzsenyicin, Alekszandr  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 640 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
15 000 Ft 12 000 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...