Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Ősemberek - ősmagyarok

Ősemberek - ősmagyarok - Hóman Bálint - Régikönyvek
Ősemberek - ősmagyarok - Régikönyvek Ősemberek - ősmagyarok - Régikönyvek
(0 vélemény)

Hóman Bálint 1951-ben halt meg a váci börtönben: utolsó munkáját pedig kézirata és jegyzetei alapján 1985-ben jelentette meg Szendrey Tamás Atlantában, a Monumenta Historica Hungariae in Exteris sorozatban. Nemcsak a történetkutatás, hanem a magyar társadalom is köszönettel tartozik azoknak, akik szép példaként összefogva, hazánktól távol lehetővé tették, hogy az embertelen körülmények miatt és között meghalt tudós szellemi értéke halála után éljen és hasson. A XX. század '30-as éveiben megjelent, Hóman-Szekfű néven ismert Magyar történet I-II. kötetei a magyar őstörténetet és középkort dolgozta fel. Történészeink számára ma is ez az alapvető összefoglalás. A magyar őstörténet azonban a megjelent összefoglalás után is foglalkoztatta Hóman Bálintot. A források elégtelensége nem engedte számára a kérdés lezárását. A társtudományok - elsősorban a régészet és embertan - újabb és újabb eredményei a történész gondolatait tovább vitték, egyes esetekben korábbi véleményét módosításra késztették. Zavarta a fel-felbukkanó dilettantizmus is, amely alkalmanként a társadalomnak vonzóbb "történelmet" kínál, mint a forrásokat szigorú fegyelemmel értelmező kutató. Hóman Bálint ezt a kéziratban és jegyzetekben fennmaradt munkáját - Ősemberek, ősmagyarok aligha tekintette a téma lezárásának. Olvasatakor az az érzésünk, mintha a nagyon sokat tudó kutató meditációját hallanánk a rendkívül szerteágazó, éppen ezért bonyolult témáról. Mint aki tudja, hogy leírt élményének ellenkezője is igaz lehet. Ezt csak a legtöbbet tudó, szerény tudósok tudják érzékeltetni. Történészeinknek, társadalmunknak azonban mindenképpen sokatmondó.

Kiadó:
Kairosz Kiadó
Kiadás éve:
2001
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kinizsi Nyomda
ISBN:
9639406139
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
226
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.25kg
Kategória:

Hóman Bálint

1885 - 1951
Hóman Bálint (Budapest, 1885. december 29. – Vác, 1951. június 2.) magyar politikus, történész, egyetemi tanár, az MTA tagja (levelező 1918, rendes 1929, igazgató 1933–1945). A második világháború után Hóman Bálintot és az MTA több tagját is kizárták.

Hóman Bálint  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2012
Antikvár könyv
2 500 Ft 1 750 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 900 Ft 1 140 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...