Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Pintér Jenő magyar irodalomtörténete III. Tudományos rendszerezés; harmadik kötet: A magyar irodalom a XVII. században

Pintér Jenő magyar irodalomtörténete III. - Pintér Jenő - Régikönyvek
(0 vélemény)

Részlet: Az ellenreformációs törekvések a XVII. század első felében lángba borítják Közép-Európát, a Habsburgház szembeszáll a protestantizmussal, Németország belső nyugalmát harminc esztendeig tartó háború dúlja fel. A német protestánsokkal szövetkezett csehek, dánok, svédek, franciák és erdélyiek küzdelmeinek vallásos lángját eleinte az osztrák-spanyol katolikus szellem iránt érzett elkeseredés szítja, később a háború politikai jellegű mérkőzéssé alakul át a Habsburg-ház és a Bourbon-dinasztia között. A westfaliai békében a franciák és a svédek szava dönt, a Habsburgok német-római császári hatalma súlyos sebeket kap, Németország nagy kerületeket veszít és kisebb-nagyobb államok laza és gyönge szövetségévé hanyatlik. amilyen anyagi pusztulással kerül ki a háborúból a németség, annyira megerősödik Franciaország. A XVII. század második felében mindenki XIV. Lajos katonai erejétől retteg; Anglia és Hollandia, a német és a spanyol Habsburgok mind ellene szövetkeznek; így is csak nehezen tudnak megállni a francia túlerő ellenében. Az államok kormányformája az abszolutizmus. A királyok önkényes uralkodását csak Anglia nem tudja elviselni, ismételten detronizálja a Stuartokat, közben az angol köztársaság feje, Cromwell, diktátori hatalommal intézi nemzete sorsát.

Sorozatcím:
Pintér Jenő magyar irodalomtörténete
Kiadó:
Magyar Irodalomtörténeti Társaság
Kiadás éve:
1931
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Stephaneum nyomda r.t.
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
635
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:

Pintér Jenő

1881 - 1940
Pintér Jenő (Cegléd, 1881. január 25. – Budapest, 1940. november 7.) irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia levelező (1916), majd rendes (1928) tagja.

Pintér Jenő  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...