Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Pirx pilóta kalandjai

Pirx pilóta kalandjai - Stanislaw Lem - Régikönyvek
(1 vélemény)

A nem túl távoli jövőben Lem víziója szerint az emberiség lassanként meghódítja a Naprendszert - a Holdon telepek vannak, egy Mars-utazás már rutinmunka -, de maga az ember ugyanolyan esendő és törékeny lény, mint volt mindig a történelemben. Pirxnek, a remek pilótának így aztán nemcsak a kozmosz irdatlan távolságaival és az időnként rendetlenkedő űrhajókkal kell megbirkóznia kalandjai során, hanem azzal is, amikor saját tudata űz gonosz tréfát vele. Vagy egy elromlott robottal, melynek áramköreiben rég halott űrhajósok személyiségének töredékei élnek tovább, s az éjszakánként felhangzó titokzatos morzejelekben újra meg újra végigélik tragédiájukat... És azokkal a tökéletesen emberi külsejű robotűrhajósokkal, melyek (vagy akik?) hideg terveket szövögetnek próbaútjukon, ahol senki sem tudhatja a másikról, robot-e vagy ember... Az izgalmas kalandok főszereplőjére, Pirxre sokan nosztalgiával emlékeznek az 1973-ban bemutatott, első magyar tudományos-fantasztikus filmsorozatból (1979-ben szovjet-lengyel film is készült Lem művéből); s maga a könyv ma is remek olvasmányélményt kínál - az ember ugyan egészen más irányban "fejlődött", mint ahogy azt a XX. század egyik legnagyszerűbb sci-fi-szerzője elképzelte, de a bolygók közt kalandozni a megejtően botladozó, kíváncsi és olykor valóban hősies Pirx-szel így is nagyszerű kaland.

Kiadó:
Helikon Kiadó
Kiadás éve:
2019
ISBN:
9789634790846
Terjedelem:
477 oldal
Nyelv:
magyar
Kategória:

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1970Európa Könyvkiadó) 2016. 03. 08. 18:54

    Lem számos remek novellaciklusa közül talán legismertebb a nálunk a szocialista érában meg is filmesített Pirx-sorozat. Ez a kötet néhány novellát tartalmaz kissé bumfordi, de csöndes megbízhatóságában kiváló pilótánk főszereplésével. Kedvencem a kötet záródarabja, amely már pszichológiai mélységekbe ereszkedve elemzi a mesterséges intelligencia megalkotásával vele járó lehetséges problémákat.