Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Por I-II.

Por I-II. - Temesi Ferenc - Régikönyvek
(1 vélemény)

Porlódon játszódik Temesi Ferenc műve, ez az írói szótár formájú regény. Ott, ahol a "por" ellen nemcsak küzdeni kell, hanem együtt élni vele, sőt szeretni is, mint magunkat. Vágyak, mesék, mítoszok - s a kemény természeti-történelmi körülmények csapásai - "lecsapódásai közepette épül-alakul a város. Innen ide gyökerezik az a - történetében Porlóddal "összenőtt" - család, melynek sorsa kibontakozik a regény - egyelőre első kötetének - lapjain, s melynek sarja, Szeles András az ötvenes évek gyereke, a hatvanasok kamasza, a hetvenes esztendők fiatalembere. Nemcsak önmagát vállalja-képviseli tehát a főhős (és a Szótáríró), hanem városát, családját, barátait, ellenségeit - és az olvasót is. Csodás és hétköznapi, régi és közelmúltban játszódó történetek "fegyelmezett kavargása" komponálódik szerves egységgé, hogy bemutassa: Itt minden megtörtént, s minden egy kicsit másképp történt meg. Ám Temesi alkotása több, mint a "porlódiság" sajátos atmoszférájának s "képletének" rajza, s több, mint nemzedéki, család és énregény: mert mindez együtt. Lexikális szerkesztéséből következően is egymás mellett jelennek meg a múlt és a jelen alakjai, s így bontakozik ki hat nemzedék s evvel a helyszín története. Időben is hatalmas távot fog át a Por: 1833-tól 1973-ig juttatja el az olvasót. S mit fűz hozzá eme első kötethez a szerző: "Nincs más hozzáfűznivalóm a Szótár első kötetéhez, mint a második: L-ZS." Bizonyára nagy érdeklődés előzte meg a történet folytatását: Temesi Ferenc írói szótár formában közreadott regényének második kötetét. Az előzőekben az olvasó megismerkedhetett Porlód város sajátos atmoszférájával, a főhőssel, Szeles Andrással, családjának hat generációjával. Régi és közelmúltbeli - homályosabb és élesebb - képkockákból áll össze végül is a monumentális freskó, feledhetetlen alakjaival, fantasztikus, hétköznapi történéseivel, színhelyeivel. Olvasói sejthetik, hogy - a rejtett linearitás törvényeinek eleget téve - az író most a századelőtől "címszavazza" tovább a Porlódon átsüvítő történelmet, az életet, a Kispéter-Stolz-Szeles család sorsának alakulását s a fiatalember - férfivá - érlelődő András kalandjait. Mindezt olyan provinciális hitelességgel, amely azt sugallja, hogy voltaképp mindenhol provinciában élünk.

Kiadó:
Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve:
1986
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Sylvester János Nyomda
ISBN:
9631406245
Kötés típusa:
fűzött egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
471+637 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:

Temesi Ferenc

1949 -
Temesi Ferenc (Szeged, 1949. november 30. –) Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró. Legsikeresebb regénye az 1986–1987-ben megjelent kétkötetes Por című. E művével létrehozta a „szótárregény” műfaját Magyarországon. A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja (2004).

Temesi Ferenc  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2000
Antikvár könyv
1 200 Ft 840 Ft
50%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1996
Antikvár könyv
2 900 Ft 1 450 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2020. 12. 03. 9:44

    Temesi első "nagyregénye", ami a szótár-formátummal keltett elsősorban feltűnést. Szegediek, és az iró kortársai tetszéssel olvashatják.