Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Primitív kultúrák pszichoanalitikus vizsgálata Tanulmányok

Primitív kultúrák pszichoanalitikus vizsgálata - Róheim Géza - Régikönyvek
Primitív kultúrák pszichoanalitikus vizsgálata - Régikönyvek Primitív kultúrák pszichoanalitikus vizsgálata - Régikönyvek
(0 vélemény)

Róheim ​Géza a néprajztudomány nemzetközi hírű művelője volt. A 30-as évek elején politikai okokból el kellett hagynia Magyarországot, a New York-i Columbia Egyetem tanára lett, s itt tanított 1953-ban bekövetkezett haláláig. A néprajztudomány magyar művelői közül az egyetlen, aki hosszú ideig tartó terepmunka tapasztalatait felhasználva vonta le elméleti következtetéseit. Róheim azonban nem csak a néprajztudomány művelője volt, hanem a magyar pszichoanalitikus iskola egyik jelentős tagja is. E kétfajta elkötelezettség képesítette arra, hogy egy addig nem művelt kutatási módszer, a pszichoanalitikus indíttatású néprajz úttörője legyen. A mítoszok, hiedelmek, vallási elképzelések, álmok, mesék értelmezésében a pszichoanalitikus módszer új, gyümölcsöző felismerésekre vezette, s a tapasztalati anyagnak ez az új megközelítése egy új kultúraelmélet születésénél is bábáskodott: eredménye Róheim „ontogenetikus” kultúraelmélete, amelynek összefoglaló kifejtését kötetünkben találja meg az olvasó. Szerepelnek a tanulmányok között magyar néprajzi indíttatású írások, a magyar és vogul mitológia összehasonlító elemzése, a magyar sámánizmus értelmezése, nemzetközi folklórtémák (például a fény elrablásának története) pszichoanalitikus szemszögből, végül pedig az ausztráliai terepmunka tapasztalatait összefoglaló és gazdag anyagot bemutató írások. Éppen a tapasztalati anyagnak ez a bőséges felsorolása teszi élvezetes olvasmánnyá tanulmányait, amelyek egyúttal tudománytörténetileg is jelentős eredményeket sorakoztatnak fel.

Sorozatcím:
Társadalomtudományi könyvtár
Borító tervezők:
Urai Erika
Kiadó:
Gondolat
Kiadás éve:
1984
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632814088
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
668 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
ELŐSZÓ (Verebélyi Kincső) 7
MAGYAR ÉS VOGUL MITOLÓGIA 47
A MAGYAR SÁMÁNIZMUS 171
MÁGIA ÉS LOPÁS AZ EURÓPAI FOLKLÓRBAN 229
A FÉNY ELRABLÁSÁNAK TÖRTÉNETE . . . 241
PRIMITÍV KULTÚRÁK PSZICHOANALITIKUS
VIZSGÁLATA 278
A KULTÚRA PSZICHOANALITIKUS ÉRTELME-
ZÉSE 614
RÓHEIM GÉZA, A PSZICHOANALITIKUS
(dr. Székács István) 643
A TANULMÁNYOK FORRÁSA 664
RÓHEIM GÉZA MŰVEINEK VÁLOGATOTT
JEGYZÉKE 665

Róheim Géza

1891 - 1953
Róheim Géza (Budapest, 1891. szeptember 12. – New York, 1953. június 7.) magyar néprajzkutató, Ausztrália, Új-Guinea, Mexikó néprajzi kutatója. Az etnológia pszichoanalitikai irányzatának világhírű egyénisége.

Róheim Géza  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 900 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...