Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Rab Ráby

Rab Ráby - Jókai Mór - Régikönyvek
Rab Ráby - Régikönyvek Rab Ráby - Régikönyvek
(0 vélemény)

Ráby Mátyás Bécsbe megérkezte után egészen elzárkózott a világtól; nem járt fel a Burgba, hanem fogadott a Paternoster utcában egy kis szállást, s senkinek sem mondta meg, hogy hol lakik. Erre pedig nemcsak az az oka volt, hogy háborítatlanul elkészíthesse azt a nehéz és bonyolódott munkát, ami a rábízott ügy volt, cifra változandóságaival; hanem még inkább mindenféle pszichológiai állapotok. Érezte, hogy az ő egész tragédiája valami fölöttébb nevetséges história. A bécsi janhagel nem tekinti azt egyébnek, mint egy kapitális jux-nak. Hogy a nagybajuszú magyarok ezzel a schabernak-kal magát a császárt is feltréfálták, ez csak annál mulatságosabbá tette a hetz-et. A hetz meg a jux pedig a bécsi népnek az, ami a rómainak a cirkusz. Jaj annak, aki belejutott; legyen az szép asszony, hercegnő vagy komédiásné, főúr vagy pap; az mindegy, nincs neki kegyelem; agyonnevetik, agyonélcelik. Ezért kerülte még a jó barátait is. Még a hírlapok olvasásától is irtózott. Azt látta belőlük, hogy az egymás fejére tóduló világesemények az ő történetének veszedelmes versenytársai. Ki fog a szentendrei kicsiny emberek apró bajairól, a Pest vármegyei táblabírák machinációjáról, meg a kettő között kepickélő Ráby Mátyás furcsa kalandjairól beszélni, mikor a keleten Oroszország diadalai a nagy ozmán birodalmat rendítik meg alapjaiban, mikor benn az országban új hadjárat előkészületei folynak, mikor a németalföldi lázadás az osztrák birodalmat egyik legszebb tartományától készül megfosztani, s mikor mindezeknél óriásibb, általánosabb rém gyanánt tornyosodik fel a franciaországi forradalom?

Sorozatcím:
jókai Mór összes művei 51. Nemzeti kiadás
Kiadó:
Révai Testvérek kiadása
Kiadás éve:
1896
Kiadás helye:
Budapest
Kötés típusa:
fűzött egészvászon
Terjedelem:
470
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:

Jókai Mór

1825 - 1904
Ásvai Jókai Móric (Komárom, 1825. február 18. – Budapest, Erzsébetváros, 1904. május 5.) regényíró, a „nagy magyar mesemondó”, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tagja, a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy Társaság tagja, a Petőfi Társaság elnöke, a Dugonics Társaság tiszteletbeli tagja.

Jókai Mór  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 400 Ft
akár 20%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...