Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Réber antológia

Réber antológia - Réber László, Görgey Gábor, Jankovics Marcell, Mezei Ottó, Székely András, Wehner Tibor - Régikönyvek
Réber antológia - Régikönyvek Réber antológia - Régikönyvek
(0 vélemény)

Réber László neve nemzedékek számára összekapcsolódott egy közkedvelt írónőével. A felnőttekre kötelességtudóan felnéző, de azért őket mégis felülről szemlélő kisfiú alakját százezrek, vagy épp milliók szerették meg az idők folyamán, s ugyanannyian tanulták meg helyesen értékelni a felnőttek lapos bölcsességeit, közhelyeit, erőszakos beleszólását az egyéniség fejlődésébe, az örök gyermeki nyitottság megőrzésébe. - A Janikovszky-könyvek jól ismert rövidnadrágos kisfiúja azonban csupán egy kicsiny részlete volt a nyolcvanadik életévén túl elhunyt Réber László pályájának. Rajzoló volt, aki nagyon egyszerű vonalakkal mondta el mindazt, amihez másoknak színfoltok, árnyalatok, formák kellenek. Rajzain mindig átütött egyfajta szelíden megmosolyogtató humor. Egy valaha világszerte kedvelt kínai író könyvének címe illik rájuk: Bölcs mosoly. - Volt idő, amikor e rajzok életre keltek: A magyar rajzfilmgyártás hőskorában Réber László egyike lett a műfaj úttörőinek. Munkatársa volt az 1956 után megújult Ludas Matyinak, s az elsők között adott közre karikatúraalbumot, amikor e könyvforma Európa-szerte virágkorát élte. Ezek a rajzok angol és német szöveggel is megjelentek és illusztrált könyvei sok idegen nyelven kerültek kiadásra. Csöndben élő és dolgozó munkása volt a "magas" kultúrának, abból a fajtából, akit ritkán találnak meg a hivatalos - nem szakmai - kitüntetések és díjak. - Ebben az antológiában Görgey Gábor, Jankovics Marcell, Mezei Ottó, Székely András és Wehner Tibor foglalta össze Réber Lászlóról való emlékeit és gondolatait, bemutatva az embert, a karikaturistát, a rajzfilmkészítőt, a képzőművészt és a könyvillusztrátort. Lánya, Widengárd Krisztina írta az utószót. A kötetnek Molnár-István könyvtervező kölcsönzött a témához méltó formát.

Kapcsolódó festőművészek:
Réber László (1920-2001)
Kiadó:
Holnap Kiadó
Kiadás éve:
2003
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Szegedi Kossuth Nyomda
ISBN:
9633465818
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
111
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 20.50cm, Magasság: 29.00cm
Kategória:
Előszó Görgey Gábor Réber-tartás
Székely András A vonal filozófusa
Mezei Ottó Az illusztrátor
Jankovics Marcell Az animációsfilmes
Wehner Tibor Rajzok a „valóság" és a képzelet határán .
Utószó Widengárd Krisztina Örökség
Életrajz Réber László (1920-2001)
Bibliográfia
Díjak
Önálló kiállítások
Csoportos kiállítások
Könyvei
Filmjei
Illusztrált könyvei
Irodalom


Réber László

1920 - 2001
Réber László (1920. május 21. – 2001. november 2.) magyar grafikusművész, illusztrátor, karikaturista. Elsősorban könyvillusztrációival vált ismertté: kizárólagos illusztrátora volt Janikovszky Éva, Lázár Ervin és Gerald Durrell műveinek.

Réber László  további könyvei

akár 40%
Hűségpont:
 
akár 60%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1982
Antikvár könyv
1 000 Ft 500 Ft
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2004
Antikvár könyv
1 400 Ft 980 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...