Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Régészeti barangolások Magyarországon

Régészeti barangolások Magyarországon - Szombathy Viktor - Régikönyvek
(1 vélemény)

Ez a kötet „A magyar régészet regénye” és az „Évezredek hétköznapjai” testvérkönyveként tudós szakemberek írásai révén egy olyan szédítő arányú és iramú utazásra viszi az olvasókat, amelynek állomásai időben sokkal távolabb esnek egymástól, mint térben. Tizennégy szerzője ugyanis – valamennyi kiváló tudományos kutató a maga témakörében – a hazai föld múltjából idéz fel különféle kultúrákat, népeket és korokat, hol régészeti kutatások, leletek, hol pedig történeti forrás értékű krónikák és oklevelek adatainak segítségével. Ez az utazás, amelyre a legilletékesebbek kalauzolásával indulunk, a kőkorszakban kezdődik, a Balaton-felvidék piros festéket bányászó ősembereinek körében, s innen közeledünk korunk felé a Tisza melléki újkőkorszaki telepek érintésével. Ezután megismerkedhetünk Velemszentvid bronzkori városával, a gorsiumi ásatások eredményeként körültekinthetünk a római császárkultusz pannóniai központjában, majd tanúi lehetünk annak, hogyan lehet szóra bírni egy limes-menti, iráni nép nyomait. Igen érdekes problémákat vet fel az az írás, amely Pannónia népvándorlás kori sorsának gazdasági és kultúrvívmányainak továbbélési lehetőségeit vizsgálja, valamint az, amely a bizonyos fokig ma is titokzatos és feltételezésekre késztető avarság történetével és csoportjaival foglalkozik a hajdani temetők és ritka telepek tanulságai alapján. Külön ki kell emelnünk azt a tanulmányt, amely a lékelt koponyaleletek és széles körű adatok elemzése révén következtet a honfoglaló magyarság sokrétű és bonyolult lélekhiedelmeire – nem utolsósorban azért is, mert olvasása közben részeseivé válhatunk egy igen hajlékony és pontos gondolatmenet eleven áramának. Ugyancsak sok izgalmas információt ad azoknak, akik érdeklődnek a honfoglalás kora iránt, a szabolcsi földvár ásatási eredményének összegzése, továbbá az az írás is, amely elvezet a középkori lovagok nehéz fegyverzetéig. A középkorral különben több írás is foglalkozik, közülük kettő már a török hódoltság korának némely eseményéről is tájékoztat, egy pedig egyetlen vár sorsa kapcsán a török csatározások másfél évszázadának legfontosabb mozzanatait eleveníti fel. A könyv utolsó – és a többihez viszonyítva rendhagyó – írása egy interjú, amely egy kevéssé ismert tudományra, illetve művészetre, még pontosabban annak növekvő hírű mesterére hívja fel a figyelmet a régi koponyák alapján való arcrekonstrukció, amelynek tudományos hitelességét hovatovább már a legádázabb kételkedők sem vonhatják kétségbe.

Sorozatcím:
Utazások a múltban és a jelenben
Borító tervezők:
Forgács Miklós
Kiadó:
Panoráma
Kiadás éve:
1978
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Egyetemi Nyomda
ISBN:
963243109X
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
395 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.50cm, Magasság: 18.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Előszó 5
A kőkori ember piros festéke (Mészáros Gyula) 9
A víziszamár (Trogmayer Ottó) 29
Egy majdnem igazi város a bronzkorban (Bándi Gábor) 52
Császárkultusz Gorsiumban (Fitz Jenő) 69
Irániak a Nagyalföldön (Kőhegyi Mihály) 90
Pannónia lassan elenyészik (Sági Károly) 101
Avarok a Kisalföldön (Tomka Péter) 124
A honfoglaló magyarok lélekhiedelmei (Dienes István) 170
A szabolcsi földvár kutatásának hét éve (Németh Péter) 234
A lovas íjásztól a sarkantyús lovagig (Bakay Kornél) 258
Pál bán feleségének ékszerei (Kőhegyi Mihály) 275
Város a föld alatt (Horváth István) 297
Királyi vadászatok a Vértes környékén (B. Szatmári Sarolta) 344
Királyi palotából végvár (Bíró Endre) 368
A kerteskői mester (Szombathy Viktor) 381

Szombathy Viktor

1902 - 1987
Szombathy Viktor (Rimaszombat, 1902. április 8. – Budapest, 1987. augusztus 12.) író, műfordító, 1936–1940 között a komáromi múzeum igazgatója.

Szombathy Viktor  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 550 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1983Panoráma) 2019. 02. 01. 9:13

    Mindenkinek ajánlom, aki szereti hazzánk történetét-történelmét.