Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Repülőgép-anyahajók és repülőgép hordozók 1912-2005

Repülőgép-anyahajók és repülőgép hordozók 1912-2005 - Sárhidai Gyula, Bak József - Régikönyvek
Repülőgép-anyahajók és repülőgép hordozók 1912-2005 - Régikönyvek Repülőgép-anyahajók és repülőgép hordozók 1912-2005 - Régikönyvek Repülőgép-anyahajók és repülőgép hordozók 1912-2005 - Régikönyvek
(0 vélemény)

Földünk csaknem háromnegyedét óceánok borítják. Sok évszázadon át tartott, amíg az ember birtokába vette az óceánokat, megszülettek a kereskedelmi és a hadiflották, amelyek jelentősen hozzájárultak az emberiség egyetemes fejlődéséhez. Ugyanakkor a tengerek és az óceánok ősidőktől fogva a vetélkedés, a fegyveres küzdelem színterei is voltak. Létrejött egy sajátos fegyverrendszer, a hadiflotta. Az elmúlt száz év két nagy világégése a tengeri erőviszonyokat alaposan átrendezte. Napjainkban a nagyhatalmak közül a legerősebb hadiflottája az Egyesült Államoknak van. Katonai vezetőik a haditengerészet erőit nemcsak a tengeren vívott harc alapvető eszközeinek tartják, hanem a hadászati atomerők legfontosabb elemének is, amely a tengereken, a partoktól jelentős távolságról képes hatalmas erejű csapásokat mérni. A nagyhatalmak tengeri erejüket az erőpolitikájuk végrehajtásának egyik eszközének tekintik. A repülőgépek hadihajón történő alkalmazása 94 évvel ezelőtt, 1912-ben kezdődött. Az azóta eltelt közel egy évszázad alatt számos hajótípust dolgoztak ki a feladat megoldására. A repülőgép-anyahajó kizárólag vízi repülőgépeket szállított és üzemeltetett. A repülőgép-hordozó hajó fel- és leszállófedélzete, katapultjai, korszerű irányítóberendezései révén kerekes repülőgépek üzemeltetésére alkalmas. A helikopter-hordozó hajó főleg helikoptereket szállított a tengeralattjárók ellen, és partraszállási műveletek támogatására. A ferde fedélzetű cirkálók, vagy tengeralattjáró-elhárító cirkálók lényegében a repülőgép-hordozós technika hiányosságainak kiküszöbölésére jöttek létre. Könyvünk ezeket a tengeri hadiflotta-eszközöket veszi sorra, méghozzá olyan részletességgel, amilyenre ez idáig a hazai haditechnikai, hadtörténeti szakirodalomban nem volt példa.

Kiadó:
Zrínyi Kiadó
Kiadás éve:
2006
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Grafika Press Nyomdaipari Rt.
ISBN:
9633274044
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
176 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 21.00cm, Magasság: 28.50cm
Súly:
0.70kg
Kategória:
Bevezető 5

Az első repülőgépes hadihajók 7

A repülőgép-hordozók megjelenése 17

A repülőgép-hordozók a második világháború éveiben 23
A második világháború legnagyobb repülőgép-hordozó hajója 37

A második világháború repülőgép-hordozóinak veszteségei 45

Repülőtér és nukleáris fegyvertámaszpont a vízen 47
A repülőgép-hordozók üzemvitelének alapvető kérdései 49

Repülőgép-hordozók a helyi háborúkban 55

A második világháború utáni időszak repülőgép- és helikopterhordozói 59
Repülőgép- és helikopterhordozókat üzemeltető hatalmak 71
Melléklet: Az Egyesült Államok, a Japán Császárság
és Nagy-Britannia által gyártott repülőgép-hordozók 103
Irodalom 174

Sárhidai Gyula

Sárhidai Gyula  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 550 Ft
akár 20%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1979
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...