Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!
Ingyenes átvétel országosan

Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye

Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye - Régikönyvek
Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye - Régikönyvek Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye - Régikönyvek Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye - Régikönyvek Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye - Régikönyvek Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye - Régikönyvek Ribiszke, áfonya, bodza, fekete berkenye - Régikönyvek
(0 vélemény)
Borító tervezők:
Khell Csörsz
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1987
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
ISBN:
9632324358
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
339 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
Bevezetés (dr. Molnár Béla) 5

A ribiszketermesztés jelene, a fejlesztés irányai
(dr. Porpáczy Aladár) 7

Történeti visszapillantás 8
Főbb ribiszketermesztő országok 10
A hazai termesztés 11
Távlati célok 13

Biológiai alapok 15

A fajták eredete 15
A ribiszke alaktana, életmódja 15
Gyökérrendszer 15
Hajtásrendszer 16
Táplálkozás 17
Növekedés 18
Nyugalmi állapot 19
Termésképzés 20
Virágzási időcsoportok 30
A háziméh szerepe a megporzásban 31
A gyümölcs fejlődése 32
A gyümölcs biotikai és tápértéke 34

Termőhelyi igény, termőkörzet 37

A piros ribiszke termőhelyi igénye 37
A legjobb hazai termőkörzetek 40
A fekete ribiszke termőhelyi igénye 44
A legjobb hazai termőkörzetek 47


A fajtakutatás célja és feladatai 48

Ribiszkefajták 56

A gyümölcs áru- és használati értéke 57
Termesztési értékmérók 59
Pirosribiszke-fajták 60
Fó árufajták 62
A választék bővítésére 67
A termesztésból kiszorulók 68
Csak konzervnek 70
Honosításra érdemes fajták 71
Fehérribiszke-fajták 72
Általánosan elterjedt régiek 73
Új üzemi és házikerti fajták 74
Feketeribiszke-fajták 75
Fó árufajták 76
Különleges igényeknek 84
A termesztésből kiszorulók 85
Kísérletre ajánlottak 88
Honosításra érdemes fajták 89
Ribiszke—köszméte fajhibrid (riszméte) 90
Telepitési és múvelési rendszer 92
Fajták 92
Alany 96

Ribiszke a házikertben 98

A ribiszke szaporitása 101

A járulékos gyökerek képződése 101
A vírusmentes szaporitóanyag elóállitása (dr. Porpáczy Aladárné) 106
A vírusfertőzés gazdasági következményei 106
A bogyosók vírusos megbetegedése elleni védekezés 106
A mentesités 107
Szaporítási módok (dr. Porpáczy Aladár) 113
Dugványozás 113
Fás dugványozás 113
Egyszerű vagy sima dugvány 114
Szakított vagy talpas dugvány 115
Kalapácsos dugvány 115
Az elkészitett fás dugványok kezelése a kirakásig 116
A dugványiskola előkészítése. a dugványozás 116




A dugványok ápolása 119
A felszedés 119
Félfás és zölddugványozás 121
Bujtás 121
Közönséges vesszóbujtás 122
Kínai vagy sugaras bujtás 122
Felteltéses bujtás 123
Oltás 124
Vesszős szemzés 125
Zöldoltás 127
A ribiszkefélék mikroszaporítása (Zatykó József) 128
Magvetés 131
A gyökeres szaporítóanyag tárolása, csomagolása 131
A szaporitóanyag minósége 132

A ribiszke telepítése (dr. Porpáczy Aladár) 134

Talaj-előkészítés, alaptrágyázás 135
Telepitési és művelési rendszer 136
Bokorművelés 138
Sövényművelés 139
Törzses fácskák 141
Ribiszkekordon 144
Az ültetés ideje és módja 145

Az ültetvény ápolása 148

A metszés módja és ideje 148
A fekete ribiszke metszése 149
Alakitás 151
A termő bokor és sövény metszése 153
A termő fácskák metszése 154
A piros és a fehér ribiszke metszése 155
A termő bokor és sövény metszése 155
A fácskák metszése 156
Tápanyag-utánpótlás 157
Talajművelés 158
Öntözés 160
A ribiszke kártevői (Bakcsa Flórián) 161
Fontosabb kárositók 162
Üvegszárnyú ribiszkelepke 162
Köszmétearaszoló 162
Ribiszke-gubacsatka 163
■■•■■•■•■


Amerikai bivalykabóca
163
Ribrszke-levélszúnyog
165
Ribiszke-gyökértetú
166
Ribiszkemoly
166
Ribiszke-leveldarazs
166
Kaliforniai pajzstetű
167
Levelpirositó ribiszke-levéltetű
169
Kis ribiszke-leveltetú
169
Barna foltos salata-levéltetű
169
Feketeribiszke-levéltelú
169
A ribiszke korokozói
169
Fontosabb karosítók
171
Ribiszke amerikai lisztharmata
171
Ribiszke europai lisztharmata
171
Ribiszke drepanopezizás levelloltossága
171
Ribiszke mikoszferellas levélfoltossága
172
Ribiszkerozsda
172
Köszmeterozsda
173
ök)mlényúség
174
Fehérpelyhes gyökerpenesz
174
Szürkepenészes rothadás
174
A ribiszke vírusos betegségei (dr. Porpaczy Aladarne)
175
A k oszmete virusos érszalagosodása
176
A fekete ribiszke virusos atavizmusa
176
A ribiszke gyárústoltossag virusa
178
Arabis-mozaik vinis ribiszken
178
Védekezési ~fok (Bakcsa Flórián)
179
A ribiszke vegyszeres gyomirtása (László István)
188
A ribiszkesek gyomnovényzete
189
Telepi tes előtti gyomirtás
191
Fiatal ültetvenyek vegyszeres gyomirtása
192
Termó ribiszkések gyomirtása
193
Házikerti últetvenyek vegyszeres gyomirtása
200
A ribiszke betakarítása (dr. Horváth Ernó)
202
Kézi szedés
. 202

A szedest könnyitó eszközök
203
Gépi betakaritás
206
A gépi szüret feltételei
207
Térállás
207


A fajtaválasztas szempontjai 208
Művelésmód 208
A betakaritógépek telépitése és működése 209
Terelők 210
Gyümölcsleválasztók 210
Szállítószalagok 211
Ventilátor 212
Hidraulikus hajtas 212
Betakaritógép-tipusok 212
Pattenden-tele betakaritógépek 212
Jonas ribiszkebetakarító 215
RKB jelű betakaritógépek 217
Danpluk szüretelo 217
A betakaritógépek munkamínóségi mulatói 219
Munkasebesség 222
A betakarítógépek gazdaságossági mutatói 223
A ribiszkeszüret megkonnyitése Ethrellel (Zatykó József) 224
Oldatkészités 227
Kezelés 227
A gépi szüret ideje . 228

A ribiszketermesztés gépei, géprendszerei
(dr. Andor Domokos) 229

A nagyüzem gepel 229
A kisüzem' termesztés eszkozei 247

A ribiszke feldolgozása (dr. Porpáczy Aladár) 252

Levek készitése 253
Lékészités melegen 253
lékészites hidegen 254
Natúr levek tartósítása hőkezeléssel 255
Natúr levek tartósitása konzerválöszerekkel 255
Frissen fogyasztható lé 256
Szörp 256
Ribiszkekocsonya 257
Ribiszkedzsem 257
Frissen fogyasztható ribiszkekompot 257
Steril ribiszkekompót 258
Ribiszkebor 258
Feketeribiszke-likár 258


Porpáczy Aladár

1903 - 1965
Porpáczy Aladár (Pápa, 1903. december 17. – Budapest, 1965. február 15.) Kossuth-díjas kertészmérnök, növénynemesítő, a magyar korszerű gyümölcsnemesítés megalapítója és megszervezője, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Porpáczy Aladár  további könyvei

33%
1 500 Ft 1 005 Ft (33%)
Antikvár könyv
33%
22 000 Ft 14 740 Ft (33%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...